Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att pröva landstingens framtid

Annons

- Nu är det för mycket lapptäcke och man vet inte vem som gör vad och var ansvaret ligger, säger Pär Nuder till TT.

Ansvarskommittén tillsattes av regeringen 2003 för att se över strukturen och uppgiftsfördelningen i den offentliga samhällsorganisationen. Enligt tilläggsdirektiven ska kommittén bland annat besvara frågan om kommuner och landsting är tillräckligt bärkraftiga för att klara sina uppgifter.

Många kommuner och landsting är för små för att kunna organisera allt från skola och barnomsorg till sjukvård på ett ändamålsenligt och effektivt sätt. Det finns starka skäl till kommunsammanslagningar, men frågan är inte enkel, skriver Pär Nuder i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Dessutom anser många att det vore bättre om primärvården fördes över från landstingen till kommunerna som har ansvar för angränsande frågor som äldreomsorg och socialtjänst.

- Ska man föra över frågor från landstingen till kommunerna så kommer genast frågan om kommunernas storlek. Här finns dock ett starkt folkligt motstånd mot större enheter men det ska vägas mot att alla får den välfärd de ska ha, säger Nuder.

Samtidigt finns uppfattningen att den högspecialiserade sjukhusvården borde vara statlig. I sådana skulle alltså landstingen lösas upp och verksamheten flyttas både uppåt och neråt.

- Vården bör tillkomma alla på lika villkor i hela landet. Sedan finns det ett egenvärde i sig att diskutera om det behövs en vald regional nivå. Men vi identifierar oss mycket med de gamla länen och det är också en fråga om antalet förtroendevalda, säger Pär Nuder.

Någon personlig uppfattning om hur ansvaret ska fördelas i framtiden vill dock inte Nuder uttala.

Kommittén ska också se över hur staten styr samhällsorganisationen. I dag finns till exempel flera hundra olika statliga myndigheter och de drar inte alltid åt samma håll. Kommittén ska föreslå åtgärder för bättre samordning och dessutom analysera statens normgivning samt delar av den ekonomiska styrningen av den kommunala verksamheten.

TT

Mer läsning

Annons