Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att påverka miljön

Annons

Dalarnas miljömål fastställdes ursprungligen 2003. Nu är det dags för uppföljning, revidering och anpassning till verkligheten.

Sedan målen först fastställdes har också en hel del hänt på många om råden i länet.

Men miljöarbetet handlar förstås inte om att med några få stora beslut lösa de problem som finns.

Istället är det de många små stegen väg. Olika samverkansgrupper jobbar redan för fullt och har kommit en bit på vägen. Ute på många företag gås allt från råvaror över produktion till avfallet igenom med miljön som huvudtanke. Andra jobbar med transporterna för att spara både energi och pengar och så vidare.

Dalarnas miljömål följer de nationella miljömålen, men har anpassats så att de passar just för Dalarna. Dessutom har man också tagit fram mål, som bara gäller här.

I remissomgången är mycket sig likt, jämfört med de ursprungliga skrivningarna från 2003, men en del miljömål har skärpts till ordentligt.

Målen är dessutom försedda med en handlingsplan, där det också tydligt framgår vem som har ansvar för att saker och ting verkligen blir gjorda.

De grundläggande värden som hela arbetet bygger på är:

Människans hälsa.

Den biologiska mångfalden.

Kulturmiljön och de kulturhistoriska värdena.

Ekosystemens långsiktiga produktionsförmåga.

En god hushållning med naturresurser.

Hur detta ska nås, beskrivs sedan detaljerat.

Och nu är det alltså dags för remissomgången, innan de uppfräschade miljömålen fastställs.

Förutom organisationer, myndigheter mm som brukar yttra sig är alla i Dalarna välkomma med synpunkter. De vill länsstyrelsen ha senast den 19 mars 2007.

Hos länsstyrelsen finns också allt underlag som den intresserade kan behöva. Man kan leta på länsstyrelsens hemsida eller ringar och får papperen hemskickat.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons