Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att mönstra på

Annons

- Det var morfar som byggde min första jolle, då var jag åtta år gammal.

Morfar var skutskeppare på Östersjön. På den tiden var lastskutorna det vår tids långtradare är, då var det på havet som de tunga lasterna transporterades.

På Ven i Öresund växte Görans mamma upp med fyra bröder som alla hamnade på sjön. Tre seglade på skutor och en blev sjökapten med världshaven som arbetsplats. På sommarloven fick han alltid följa med sina morbröder ut på Östersjön som kokjungman.

- Jag fick ta hand om all matlagning och allt an nat skitjobb ombord som måste göras.

Farfar han var yrkesfiskare i Ystad, den stad som också blev Görans uppväxtstad.

Nu har han betämt sig för att knyta ihop banden med sitt förflutna.

- Nu när jag har gjort det som alla förväntat sig av mig - nu vill jag göra sånt som jag tycker är roligt för egen del.

Nautors Swan Charters charterseglar i Västindien och Medelhavet undervinterhalvåret och i Sverige under sommarhalvåret.

- Jag ringde dem för att fråga om det möjligen fanns någon båt som skulle seglas från Västindien till Sverige som jag kunde mönstra på.

Svaret blev att de hade ett ännu bättre erbjudande. Han kunde få följa med företagets egen representationsbåt Blue Magic som följer deras två tävlingsbåtar i Volvo Ocean Race.

Det 26 mars ska han nu mönstra på Blue Magic i Saint-Martin i franska Västindien och därifrån segla till Miami.

- Jag ser fram emot en fantastisk segling i Karibiska havet. Det kommer att vara 20-30 grader i vattnet och vi kommer segla med passadvinden och följa Golfströmmen som drar med fem knop.

Sedan kommer han att möta världseliten i havskappsegling när de ankommer till etappmålet Miami.

- Det kommer att vara ett stort program, en enorm stor uppståndelse under de veckor vi ligger i hamn. Men det intressanta för mig är ju att få möta världseliten.

Nästa etappmål är Baltimore som ligger lite längre upp på den amerikanska östkusten, därefter bär det av över Atlanten. Kappseglarna i Volvo Ocean Race ska då till La Rochelle på den franska västkusten.

- De seglar ursinnigt. De är som kappseglingsmaskiner - om det blåser storm tar de ner några segel men fortsätter att tävla.

Så behöver inte Blue Magic seglas.

- Om det tillstöter komplikationer för oss, går vi in vid Azorerna för att lasta förnödenheter och seglar sedan direkt till Göteborg.

- Vi vet ju inte om vi kommer över. Det är inte självklart att segla över Atlanten någon gång på året och man ska absolut undvika det under vinterhalvåret.

Mer läsning

Annons