Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att koppla upp hjärnan

Annons

Går det att styra maskiner med tanken? Frågan är som hämtad ur en science fiction-roman, men faktum är att ett företag i USA ska undersöka saken. Företaget, Cyberkinetics Inc (http://www.cyberkineticsinc.com/) har fått en ansökan godkänd hos USA:s motsvarighet till läkemedelsverket, The Food and Drug Administration, om att operera in en sensor i hjärnan hos fem förlamade personer.

Testerna börjar senare i år. Försökspersonerna kommer att ha en kabel som sticker ut från huvudet som kan anslutas till en dator.

Det hela liknar Matrix, säger Tim Surgenon, vd i Cyberkinetics i en artikel i New York Times förra veckan.

Tanken är att den inopererade sensorns ska känna av hjärnans aktivitet. Sedan måste man lära sig tolka de olika mönster som neuronerna avger. Genom hjärnkraft är det meningen att försökspersonerna ska kunna styra en dator. Och datorn kan sedan i sin tur styra olika funktioner.

Tekniken har redan testats på apor. De var dock inte förlamade.

Apor fick lära sig att använda en joystick för att styra en markör på en datorskärm. Forskarna kartlade mönstret på de signaler som hjärnan gav ifrån sig vid dessa aktiviteter. Flera apor insåg att det gick att styra markören enbart med hjälp av tankekraft.

Problemet är att de försökspersoner som deltar i experimentet inte kan röra några armar. De måste försöka tänka sig att de rör armar.

En del experiment med tankestyrning har gjorts tidigare med positivt resultat. Nyheten i detta fall är att sensorn innehåller ett hundratal elektroder, vilket är betydligt fler än vid tidigare tillfällen. Det gör att man i teorin kan kommunicera snabbare med omvärlden. Forskare på Cyberkinetics tror att försökspersonerna kan komma upp i en skrivhastighet på 20 - 30 ord i minuten.

Sensorn är ett par millimeter i diameter och kommer att opereras in strax ovanför ena örat.

Utifrån resultaten av experimentet hoppas forskarna på Cyberkinetics att kunna utveckla en kommersiell produkt som ska nå marknaden någon gång i slutet av detta decennium.

Den sensor som Cyberkinetics arbetar med är tänkt som ett medicinskt hjälpmedel för förlamade och svårt rörelsehindrade personer. Det är dock inte svårt att föreställa sig vad tekniken kan leda om försöken blir framgångsrika.

Om det går att koppla ihop hjärnan med dator och alla möjligheter som det medför, finns det nog åtskilliga som skulle vilja utöka sin egen förmåga på detta vis.

SVENSKT ORDSPRÅK

Mer läsning

Annons