Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att kastrera katten

Annons

Sedan de årliga kastreringskampanjerna startade i Smedjebacken 1991 har 2 412 katter kastrerats i kommunerna Smedjebacken, Ludvika och Säter.

Allt enligt den officiella statistik som Carina Berg på föreningen Bergslagskatten fört under årens lopp.

Visserligen har katter kastrerats vid sidan av kampanjerna och därför hamnat utanför statistiken.

Men att närmare 2 500 katter finns registrerade är ändå en imponerande siffra i sammanhanget som uppfyllt två viktiga syften med råge.

Kattens status har höjts samtidigt som 1970- och 1980-talens "kattplåga" med urinmarkerande skränande katter minskat dramatiskt.

Noterbart är också att 1997 hakade Säters kommun på kampanjen. Politikerna i Säter har också anammat samma filosofi som miljö- och byggnämnden i Smedjebacken.

Nämligen att inte betrakta den organiserade kastreringen som en tillfällig verksamhet. Därför har man under senare år inte slösat tid på att årligen pröva behovet av bidrag .

I stället har respektive nämnd bakat in bidraget - 10 000 kronor - i sin budget.

I Ludvika har däremot miljöpolitikerna vacklat i sin upp-fattning. Under åren 1995-1996 beviljades Bergslagskattens ansökan om bidrag.

Sedan bytte majoriteten inställning och bestämde att "kastreringen är kattägarens ansvar och ska inte subventioneras med skattemedel".

2001 svängde pendeln i Ludvika igen. Även i fjol sa nämnden ja till bidrag. Ärendet drevs dock till votering men avgjordes efter att nämndordförandes röst blivit utslagsgivande.

När miljöpolitikerna i Ludvika för en vecka sedan fattade sitt beslut var majoriteten för att bevilja 10 000 kronor i bidrag. Endast en ledamot, moderaten Bernt Ekström, reserverade sig.

Föreningen Bergslagskatten kan därmed åter en gång andas ut. Nu kan kattägare i samtliga deltagande kommuner åtnjuta samma rabatterade pris.

Samtidigt förpassas också beteckningen "kampanj" till historien. Eftersom verksamheten sedan många år tillbaka blivit återkommande har Carina Berg tillsammans med veterinärerna Torkel Östman och Maria Anders-son enats om att kampanjen blivit en "drive".

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons