Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att frossa i semlor

Annons

Men uppstickarna blir fler och fler.

Vad sägs om en semla med blåbärssylt - eller en helt sockerfri?

För många är vetesemlan med mandelmassa och grädde det givna valet i dag på Fettisdagen.

Och de flesta konditorier bakar också sådana - till 75 procent.

- Visst, den vanliga semlan är mest populär, säger Ingela Hagman som tillsammans med sina systrar Mirjam, Liselott och Bodil driver Focus i Falun.

De har bråda dagar...f´låt nätter just nu.

För att kunna tillhandahålla semlor i dag jobbar man hela natten.

- Vi ska göra 5 000 stycken. Och för att lyckas med det kör vi hela natten, säger Ingela som pendlar från hemmet i Svabensverk till kondiset varje dag.

Semlor är tradition.

Förr åt man dessa läckerheter endast på Fettisdagen. Men numera säljs de från i början av januari.

Men utvecklingen har inte gått lika fort när det gäller att hitta nya semlamodeller.

Focus har tre:

Saffranssemlan. En traditionell semla med saffransdeg. Mycket populär.

Dubbelsemlan. Precis som det låter - dubbla omgångar grädde och fyllning. En king-size-semla för de som vill suga på karamellen extra länge. På toppen en marsipankam.

Vaniljsemlan. En semla där man bytt ut grädden mot vaniljkräm.

Det finns dock andra semlavarianter.

En som säljs i vissa affärer är pistagesemlan. En riktigt söt variant...

Och så finns det semlor med fruktsmak, bland annat med blåbärs- och hallonsylt.

En semla som blir alltmer populär är wienersemlan. Traditionellt bakad - men bullen av wienerdeg.

Det finns också en variant där man blandat mandelmassa och grädde till en mix.

Och så finns förstås den sockerfria semlan.

Fast 97 procent av alla semlor som säljs är inget för den som tänker på vikten...

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons