Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att bygga ny svensk modell

Annons

Våra avgifter till Försäkringkassa representerar cirka 20 procent av våra inkomster, och det är värt att notera att dessa går utanför våra inkomstskatter, vilket inte är fallet i Sverige. Detta glöms ofta bort i skattedebatter mellan EU-länderna.

För att få en nästan gratis vård, så som angavs i artikeln, måste vi dessutom betala en avgift till en så kallad mutuelle, det vill säga en privat komplementförsäkring. Förmodligen är det denna summa på 4 000-7 000 kronor som Folke Töyrä talar om.

Visst, anställda betalar endast hälften av denna försäkring, och de med de allra lägsta inkomsterna får denna försäkring gratis. Men man ser att de privata tilläggsförsäkringarna ökar mer och mer.

Att bli väckt klockan 01 på natten för en undersökning (för att minska köerna) måste vara ett lyckligt undantag. Jag har aldrig hört talas om att detta sker, annat än i akuta situationer.

Vi kan välja att vårdas var som helst i landet eftersom vården är statligt finansierad. Vi kan fritt välja mellan privat och offentlig vård utan nämnvärda kostnadsskillnader och med korta väntetider.

Men den privata vårdens syfte är alltid i första hand ekonomisk vinst. En operation ger till exempel god vinst och i det privata finns följaktligen många kirurgiska kliniker. Dock finns det mycket få privata alternativ när det gäller internmedicin och geriatrik.

Den offentliga vården har tre mål. I första hand naturligtvis att bedriva vård, i andra och tredje hand att bedriva undervisning och forskning. Detta garanterar en hög kvalité och drar till sig duktiga specialister. Inte på grund av höga löner utan för den höga vårdkvalitét som påträffas där.

Den offentliga vården måste garantera vård i alla lägen och inte plocka russinen ur kakan. Den ska serva såväl den genomsnittlige fransmannen som den illegala invandraren eller den hemlösa. Detta sker inte, och krävs heller inte, i det privata.

Allt detta handlar om vilket samhälle vi vill ha, vilka politiska val vi gör. Den högkvalitativa vården måste erbjudas alla.

Vi som tror på den offentliga vården måste hitta nya sätt att få en hög vårdkvalitét för alla med möjlighet till fria val. En hårdnande ekonomisk verklighet och långa vårdköer måste mötas med nya idéer, fantasirikedom och stark politisk vilja. Att bara argumentera för fler privata alternativ bidrar knappast till några lösningar i grunden. Låt oss tillsammans skapa den nya svenska modellen.

GISELE CAUMONT (V)

Mer läsning

Annons