Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att bryta vårdmonopolet

Annons

Antingen fortsätter vi som nu - eller så byter väljarna till en politik som företräder människorna i Dalarna i stället för organisationen Landstinget Dalarna.

Det socialdemokratiska vårdmonopolet har nu havererat och som en konsekvens av detta kommer valrörelsen att handla om de 22 000 som står i kö i Dalarna. 22 000 människor som inte får vård i tid. Landstinget klarar inte längre av sin mest grundläggande uppgift - att ge människor vård i tid!

När så många står i kö för att få den vård de behöver, skapar det en pressad arbetssituation för personalen. Det behövs mera pengar till sjukvården - inte ytterligare nedskärningar. Mera pengar för att dalfolket ska få bättre sjukvård. Mera pengar för att förbättra situationen för de 22 000 personer som står i vårdkö i Dalarna.

Denna inkomstökning till sjukvården kan ske utan att man höjer skatten. I dagsläget betalar Landstinget Dalarna ut strax över 180 miljoner kronor till kollektivtrafiken och de olika kulturinstitutionerna. Pengar som vi moderater anser kan gå till hälso- och sjukvård.

Vi moderater är alltid tydliga i vårt budskap. Vi kommer att företräda människorna. Vi kommer att arbeta vidare för att få en fungerande sjukvård och som ett komplement för att åstadkomma detta måste vi öppna upp för alternativa driftsformer. Det öppnar möjligheter för personalen att starta eget. Det innebär att vi låter andra som vill flytta till Dalarna och ge människorna vård, att göra det utan att man måste vara anställd av landstinget.

Det är inte nödvändigt att landstinget själv driver all verksamhet. I stället är det en tillgång för både patienter och personal om antalet vårdgivare ökar.

Vid våra sjukhus, vårdcentraler och tandvårdskliniker finns ett engagemang för att utveckla verksamheten vidare. Ett engagemang som tydligare skulle kunna tas till vara genom att låta personalen få ta större ansvar, eller överta driften av sin verksamhet. Ett utmärkt exempel på detta är situationen vid vårdcentralen i Älvdalen. Där har man inga problem med att rekrytera, detta är ett utmärkt exempel på en fungerande alternativ driftsform.

Då vårt mål är att öka mångfalden är det viktigt att man vid en försäljning inte medverkar till att skapa ett privat monopol.

Alf Johansson tillträdde för en tid sedan som nytt s-landstingsråd och under våren så har socialdemokraterna affischerat att man är stolta men inte nöjda.

Jag förstår att Alf Johansson inte är nöjd med hur vården fungerar i Dalarna, men jag förstår inte hur han kan vara stolt.

Hur kan Alf och socialdemokraterna vara stolta över att så många människor inte får vård i tid? Hur kan de vara stolta över att ha höjt skatten för Dalarnas befolkning med ytterligare 180 miljoner kronor om året utan att lyckas förbättra vården? Hur kan socialdemokraterna och Alf Johansson vara stolta över att behöva spara 65 miljoner kronor i vården, men inte en krona på kulturen?

En trygghet för medborgarna är att man vet att man erhåller en snabb och bra vård när den behövs. En annan trygghetsfaktor är att man som patient ska kunna möta samma vårdpersonal. Kontinuiteten ger en trygghet för båda parter. Inget av detta får man med nuvarande majortet.

JAN WIKLUND

Mer läsning

Annons