Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagmammor i ropet i kristider

Annons

Lisbeth har i dagsläget fyra dagbarn. I dag kan det bli fyra till. Allt för att hålla köspöket på avstånd. Dagmammorna har plötsligt kommit i ropet. Samtidigt ska sägas att antalet dagmammor i kommunen har halverats bara under de senaste åren. I spartider för skolområdet hamnar ofta dagmammorna i skottlinjen.

Bildningsnämnden kommer nu med akutförslaget att familjer med barn i kön erbjuds jobb som dagbarnvårdare. En drastisk lösning, men bara under våren. En lösning som på vissa håll uppfattas som en nedvärdering av redan befintliga dagbarnvårdares yrkessinsats.

Lisbeth håller delvis med. Hon är utbildad barnskötare och har jobbat som dagmamma i 14 år. Dagmammorna har aldrig stått högt i kurs på arbetsmarknaden. Hon tycker att dagmammornas arbetsinsatser borde tas på allvar inte bara när det krisar till sig. En grupp i samhället som borde stöttas på ett bättre sätt.

Hon tycker vidare det är konstigt att dagmammorna inte har fått reda på det akuta köläget.

- Ingen har sagt något om någon barnomsorgskö. Inte förrän nu.

I gårdagens FK riktade Skolverket skarp kritik mot kommunens barnomsorg och menade att ambitionen varit alldeles för låg när det gäller att ordna dagisplats utan "oskäligt dröjsmål". Skolverkets undervisningsråd Ursula

Armbruster menar vidare att förslaget med tillfälliga dagmammor inte är rätta lösningen. Hon talar bland annat om pedagogiska brister för barnen.

Så kan det vara. Lisbeth Björkman menar i alla fall att de 20-tal kommunala dagmammor som finns i kommunen i dag gör ett bra jobb där de pedagogiska bitarna finns med. Samtidigt känner hon att tiden börjar rinna iväg för dagbarnvårdarna. Från och med årsskiftet införs den allmänna förskolan med allt det innebär. Dagbarnvårdarna hamnar åter i skottlinjen. Det är inte första gången.

Det känns som vi ska bort, avslutar Lisbeth Bäckman besviket.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons