Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagispersonal får 70 frågor

Annons

- Vi startar undersökningen under hösten men någon exakt tidpunkt avslöjas inte i förväg för berörda dagis, säger Anders Lindblom vid smittskyddsenheten i Falun.

Personal vid utvalda dagis kommer att få svara på en omfattande enkät bestående av 70 frågor.

- Det handlar bland annat om dagisgruppernas storlek, hur många som brukar vara sjuka och hygienrutiner. Där ingår om man tvättar händerna före och efter maten, efter toabesök och blöjbyten. Vi ska också undersöka hur det står till med antibiotikaanvändningen, upplyser Anders Lindblom.

Som NLT berättade i tisdagstidningen rör det sig om en rikstäckande undersökning där verksamheten vid cirka 350 dagis i 70 kommuner granskas närmare.

I Dalarna har förutom Ludvika kommun Smedjebacken, Falun, Älvdalen, Vansbro, Gagnef och Leksand valts ut att ingå i undersökningen

Bakom undersökningen står Smittskyddsinstitutet, barnhälsovården, Svenska Kommunförbundet och STRAMA (Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning och minskad antibiotikarecistens).

Gunnel Westman, som arbetar vid Stensvedens dagis i Ludvika, framförde i tisdagens tidning att hygienen egentligen inte är något stort problem.

Förkylningar, magåkommor och andra infektioner bland barnen kan i stället bland annat förklaras med att barngrupperna blivit större de senaste åren.

En annan viktig orsak, enligt Westman, är pressen i samhället som gör att allt fler föräldrar inte anser sig ha möjlighet att stanna hemma med sina sjuka barn tills de har frisknat till. På så sätt sprids olika smittor lätt på daghemmen.

Gunnel Westman vill tillägga att ett bra sätt att minska sjukdomarna bland barnen är att lägga mer tid på uteaktiviteter.

- Jag tror att barnen och personalen håller sig friskare genom att tillbringa mycket tid utomhus. Det är ju en konkret sak som vi kan påverka.

- Utomhusmiljön behöver då givetvis vara inbjudande och locka till lek samt att man kan utnyttja skogen. Och skog finns ju runt omkring många av förskolorna i Ludvika, säger hon.

Smittskyddsläkaren Anders Lindblom förmodar att arbetet med undersökningen kommer att pågå under hela hösten.

- Det kan dröja upp till ett år innan en sammanställning är klar, gissar han.


TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons