Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daghemsavgiften stiger

Annons

I Falun har småbarnsföräldrarna i alla år betalat dagisavgift elva av årets tolv månader.

Nu kan det vara slut på det. Kommunen har sneglat på andra dalakommuner och kommit fram till att det är en ovanlig lösning och att praxis är att betala tolv gånger per år.

- Vi har ju personal och lokaler för det här året om och det här är en rabatt som vi inte har råd med längre, säger Svante Hanses, skolchef.

Skolstyrelsen har ställt sig bakom beslutet, men kan inte själva fatta beslut i frågan och har därför skickat den vidare till kommunstyrelsen.

Två miljoner räknar skolförvaltningen med att få in på de höjda dagisavgifterna, och ytterligare fyra miljoner på besparingar inom skolan:

- Det är generellt i hela organisationen, vi pekar inte ut något speciellt område, säger Ragnar Kroona, skolstyrelsens ordförande.

Skolstyrelsen har redan tidigare beslutat om besparingar inom skolan på drygt sju miljoner kronor i år - vakanssatta tjänster ska inte tillsättas och pengarna till fortbildning fryser inne. Redan förra året hade skolan sparbeting på 10 miljoner och nu ska alltså ytterligare fyra miljoner sparas.

Exakt hur mycket varje enhet kommer att få spara är ännu inte klart. Inte heller exakt vad skolorna ska spara in på är klart. Skolstyrelsen har beslutat att det är upp till varje enhet att själv bestämma vad de vill skära ner på. Nedskärningar på lärartjänster och förskolepersonal är dock inte att vänta, enligt Ragnar Kroona.


Faktaruta:fakta | besparingar inom skolan

Skolstyrelsen begärde förra året att få 18,7 miljoner kronor extra - dels för väntande löneökningar, dels för att täcka årets underskott - men fick inte en krona extra när kommunfullmäktige beslutade om budgeten.

13 miljoner kronor gick skolan back år 2002 och det är pengar som måste hämtas hem i år.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons