Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens skola behöver inga gamla förbud

Annons

Alla ni som tycker att det är för slappt i skolan, kanske har rätt när det gäller några skolor i lander. Man har ju sett på tv att ungarna inte har någon respekt för någonting.

Men jag blir rädd när jag ser alla dessa inlägg om hur bra det är med en friskola som har sina konstiga regler som egentligen inte tillför något konstruktivt.

Det låter som någon farfar som fick lära sig veta hut på sin tid, och nu är nostalgisk. Många kommer nog ihåg agan i skolan om man gjorde fel. Är det så en skola ska fungera?

Många har inte insett att skolan inte är en stängd institution. Det är inte ett samhälle i samhället längre som det varit förut. Numera bedrivs verksamheten i samverkan med samhället.

Huvuduppdraget som regeringen har gett till skolan är ett fostrande till ett demokratiskt samhälle. Den ska alltså lära ut allt vad man kan behöva för att driva ett demokratiskt samhälle.

Vad man behöver lära är bland annat eget initiativtagande, respekt för medmänniskor, åsiktsfrihet, öppen dialog, ifrågasättande och språk.

Detta är vad skolan ska lära ut. Detaljkunskaper är inte så nödvändiga. Dessa kan man läsa sig till om man vet hur och var man ska hitta dem. Vilket inte är svårt i dag.

Skolmiljön behöver inte dessa förbud som denna friskola har satt på sin agenda. Var den har fått en del regler ifrån kan man ju debattera. För mig ser det ut som om en del av reglerna har kommit till av en ren nyck hos rektorn.

När man har subjektiva regler som inte har någon nytta, så som vegetarisk mat. Då kan man ifrågsätta, de andra reglerna också.

Denna friskola klampar in på ett område som jag anser högst diskutabelt och icke moraliskt. Vanlig fostran ska föräldrar ta hand om, det är föräldrarna som ska se till hur deras barns personlighet blir respektabel.

Demokratisk fostran ska skolan ta hand om. Vad skulle du säga om sådana här regler infördes på din arbetsplats?

Skolan har kommit en lång väg sedan 1970-talet, detta är att ta ett steg bakåt, enligt min mening.

LÄRARSTUDERANDENICKLAS W BJURMAN

Mer läsning

Annons