Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens regler räcker för GMO-grödor

Annons

Det behövs inga särskilda regler för att hantera skadeståndsansvar i samband med odling av genförändrade grödor.

Den bedömningen gör en statlig utredare i ett betänkande som lämnats till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c).

Utredaren anser att dagens lagstiftning räcker för att reglera ett eventuellt skadestånd om genetiskt förändrade organismer (GMO) skulle spridas till andra odlingar.

Det finns ännu inga kommersiella GMO-odlingar i Sverige, men det pågår ett antal kontrollerade försöksodlingar. Trots noga kontroller finns ändå risk för att GMO kan komma på avvägar genom pollen- eller fröspridning, eller genom förväxling vid exempelvis transporter. Skulle det ske får jordbrukaren extrakostnader med att märka om skörden, eller kanske ställa om marken för odling av andra grödor.

Utredaren, justitierådet Severin Blomstrand, anser att dagens lagstiftning ger den skadelidande goda möjligheter att få ersättning vid en skada. Vid pollen- eller fröspridning till närliggande åkrar kan, enligt Blomstrand, "med stor sannolikhet" miljöbalken tillämpas. Det räcker att sambandet mellan spridning och skada är "övervägande sannolikt".

Dagens regler utgör, enligt Blomstrand, en rimlig avvägning mellan den skadelidandes rätt att få ersättning och rättssäkerheten för GMO-odlaren.

Han anser inte heller att det behövs särskilda regler för att säkra att den som skadats ekonomiskt får sin ersättning, till exempel via en ny ersättningsfond eller genom att GMO-odlaren tvingas att skaffa en ansvarsförsäkring.

Om och när det skulle bli aktuellt med kommersiella GMO-odlingar i Sverige, är det enligt Blomstrand möjligt att ordna frivilliga marknadsmässiga försäkringar.

Jordbruksverket utreder just nu hur genförändrade grödor kan påverka miljön på sikt. Verket fokuserar på sådana GMO som först kan bli aktuella för kommersiell odling i Sverige, som växttåliga grödor och stärkelsepotatis. Utredningen ska vara klar den 31 oktober.

TT

Mer läsning

Annons