Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens rätt: EMU-sufflé

Annons

I Dalarna har Alf en låg profil i kampanjandet inför folkomröstningen.

- Som landstingsråd deltar jag inte i någon kampanj. Jag ställer upp i de sammanhang det krävs av mig som ordförande i Verdandi.

Hans största invändning är inte själva euron.

- Nej, jag ser ett medlemsskap i EMU som ett steg mot en federation, där nästa fråga sannolikt handlar om att harmonisera skattepolitiken. Vi har ändå i någon slags klassisk mening valt en linje i Sverige där vi gemensamt finansierar en stor gemensam sektor. Andra länder har valt lite andra modeller.

Trots att nej-sidan leder klart i flera opinionsmätningar, är Alf Johansson skeptisk till att det hålls en folkomröstning om att införa euron.

- Om man med demokrati menar att man ska förstå innebörden och konsekvenserna av olika beslut, anser jag att man av väljarna kräver ett för djupt intresse och ställer för höga krav på att väljarna ska ägna väldigt mycket tid för att ta in kunskap. För det är en oerhört komplex fråga, där det inte finns något facit att få.

- Å andra sidan är det en fråga som jag anser är av stor avgörande art, så att det av det skälet är naturligt att fråga befolkningen. Men väger jag samman detta skulle jag helst sett att det inte blivit någon folkomröstning.

Men nu blir det omröstning, och Alf Johansson pekar på fler argument som talar för ett nej:

- Att sälja ut penningpolitiken till den europeiska centralbanken gör att vi förlorar möjlighet till snabba insatser för att påverka den svenska ekonomin. Ett annat argument är freden. Euron bidrar till att ytterligare höja EU:s murar mot omvärlden.

Argumentet att ett ja till euron skulle leda till lägre ränta, ger han inte mycket för:

- En låg ränta förutsätter ju låg tillväxt. Det kan väl inte vara meningen att vi ska ha som mål att ekonomin går så dåligt så att vi ska ha en låg ränta?

Däremot säger Johansson att det finns bra ja-argument:

- Att man tar bort handelshinder i form av valutarisker och man minskar möjligheten till spekulation mot valutan är bra ja-argument. Men inte så starka som nej-argumenten.

Än är dock inte Johansson övertygad om att hans sida kommer att gå segrande ur striden i folkomröstningen.

- Från början var det ju ett väldigt stort glapp, om man ska ha tilltro till alla de mätningar som gjorts. Men jag är övertygad om att det kommer att bli en tuff och jämn kamp på nationell nivå till slut. Däremot är min känsla att här i länet är nej-sidan i klar majoritet.

Men även en nej-seger kan innebära problem för nej-lägret, anser Johansson.

- Dessvärre tror jag att om nej-sidan nu skulle vinna, så kommer det vara ett evigt tuggande om att det är nej-sidans fel vid all negativ utveckling de närmaste tio åren.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons