Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens lunch på Laggen

Annons

-I onsdags levererade vi 900 portioner och på måndag (i går) blir det 700 portioner. Före jul räknar jag med att vi är uppe i 2 000 portioner i veckan och nästa år siktar vi på 600 portioner om dagen.

Laggen har anställt kocken Ann Hellström som vid tidningens besök höll på att fylla formar med pannbiff och potatis.

-När detta är gjort kyls maten snabbt till plus fyra grader och plastförpackas, berättar Hellström som närmast kommer från Björsjö Konferens.

Laggen har stora förhoppningar på den nya produkten. Folk i allmänhet blir allt mer jäktade och tycks få allt mindre både tid och lust för att stå vid grytorna. Marknaden för färdigmat, som värms i mikron eller i vanlig ugn, förefaller att växa.

- Vi har märkt att det som saknas på den här marknaden är husmanskost. Därför satsar vi på rätter som pannbiff, isterband med stuvad potatis, makaroner med falukorv, bruna bönor med fläsk och liknande.

Gun-Britt Malmkvist berättar vidare att hon hoppas att allergiker finner Laggens produkter smakliga -och ofarliga. Pannbiffen med tillbehör och en vegetarisk gryta med ris kommer nämligen att produceras utan innehåll av gluten eller mjölk.

Laggen började med färdigmaten för några veckor sedan och än så länge säljs den enbart hos Laggen samt i butiker i Stockholmsområdet. Malmkvist förhoppning och tro är dock att färdigmaten snart även kan köpas i livsmedelsbutikerna i Västerbergslagen.

Det var bara 1,5 år sedan som Laggen flyttade från lokalerna vid Östra Storgatan i Marnäs till före detta Gärdeskolan på Ludvika Gård. Redan börjar företaget att bli trångbott.

-Vi är 21 anställda och snart är det fullt i lokalerna och vi måste börja titta på hur vi kan expandera. Det blir kanske inte nästa år men säkert 2006.

Laggen omsätter i år tio-elva miljoner kronor och Gun-Britt Malmkvist tror på en rejäl ökning under 2005. Målet är att fördubbla omsättningen.

Dels genom satsningen på färdigmat, dels tack vare ett stort kontrakt som är på ingång. Vad denna storaffär handlar om vill Malmkvist återkomma med när den formella kontraktsskrivningen är klar.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons