Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagen som de flesta kanaler tycks ha glömt

Annons

Nästan varje dag har skapat sin egen profil i tv- tablåerna. Varierande mellan olika kanaler, förstås, beroende på vad du och jag är mer eller mindre intresserad av. Nästan varje dag finns något sevärt. Men ursäkta en åldrande ynglings försynta undran: Var har lördagarna blivit av?

Aldrig på en lördag tycks denna höst ha blivit många kanalers gemensamma signaturmelodi. Den dag i veckan som vi av tradition räknat som tv-veckans höjdpunkt har blivit någonting annat, en parantes. Nåja, det finns kanske undantag. Det kommer undantag. Men just nu?

En sammanfattning av det som en gång var tv-tittandets högtidsdag med de flesta av de bästa, mest populära programmen kan nu sammanfattas i några få ord: Tomt, torftigt, innehållslöst.

Att hitta attraktiva program för en lördagskväll med behållning i tv-fåtöljen kräver alltså tillgång till ganska många kanaler. Fast det finns förstås undantag. Jag gissar exempelvis att många musikintresserade gärna ser Nordic Music Awards i fyran i kväll. En nordisk samsändning från Oslo. Men hade de svenska åsikterna fått bestämma enväldigt hade den nog inte visats i kväll. Aldrig på en lördag...

Fyran har i höst gjort det enkelt för sig med att göra lördagskvällar till filmkvällar. Ett ganska effektivt och publikfriande grepp. Samtidigt en smart lansering av sin egen, relativt nystartade TV4 Film.

Men om man startar en ny filmkanal, varför då dubblera som nu?

Jo, för att det nog knappast går att locka så många tittare som nu så billigt. Att licensfinansierade SVT passar sig igenom lördagarna har nog en delvis annan förklaring.

I väntan på storsatsningen Riket, start om en dryg månad, och melodifestivalen i februari skulle Experterna med Lotta Bromé bli en lagom lättsam och hyfsat attraktiv lördagsunderhållning.

Men så blev det inte. Det blev ännu en kanske på pappret god idé som inte höll i verkligheten.

För de tävlande är det kanske underhållning, för oss som tittar då och då mest upprepning.

För deltagarna är tävlingsmomenten nya, inte för publiken. SVT bidrar dock med tv-lördagarnas bästa 45 minuter för oss som gillar serier. Den heter Brottskod: Försvunnen och är signerad Jerry Bruckheimer. Det är för övrigt samme Bruckheimer som gjort CSI till Kanal 5:s största publikframgång på många år med publiksiffror vida överlägsna exempelvis de Big Brother en gång hade.

Detta är kanske ännu en förklaring till lördagsstiltjen: Att dokusåpor som exempelvis Farmen och Robinson tappat så många tittare som de gjort. Inte ens den till synes eviga symbiosen med kvällstidningarnas löpsedlar räcker längre för att sälja programmen när tittarna slutat titta.

Visste ni att lördagar fortfarande är den dag i veckan när vi tittar näst mest på tv?

Visste ni vad flest tittar på? Aktuellt och Rapport i SVT, Nyheterna i TV4 och Sportnytt. Resten av kvällen får många kanaler dela på lördagsintresset. Det lördagsintresse som bevisligen är större hos tv-tittarna än kanalernas tablåläggare.

Veckans Lamm

Lamm heter Peder i förnamn och har blivit en av höstens vinnare i SVT:s lågprisproduktion Otroligt antikt. Ett söndagsprogram där även programledarnas löner sägs vara symboliskt antika.

Veckans hök

George W Bush vill bli omvald som USA:s president om en dryg vecka. Ett antal intressanta reportage har skildrat mannen som av någon anledning har världens mäktigaste ämbete. Fler följer garanterat veckan som kommer.

Mer läsning

Annons