Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagen efter Gyllene Tider

Annons

Klockan är halv tio på måndag morgon och syskonen Olle, Anna och Victor Lignell har redan varit på Lugnet i flera timmar med kompisen Emma Strålin-Åsberg. Med varsin svart sopsäck finkammar de området på burkar och flaskor som går att panta.

- Det är mest ölburkar. I går blev det två hela påsar och i morse fick vi ihop fyra. Det är andra gången vi är här i dag, säger Anna Lignell.

De fyra letar på marken och i papperskorgar. Publiken har lämnat returburkar och petflaskor både i och utanför scenområdet. Någonting som ger stora pengar, berättar Victor Lignell.

- Vi ska dela på allt. Jag tror att det blir minst 400 kronor tillsammans, säger han.

400 är också antalet latrintunnor som Anders Olofsson från Falu energi och vatten ska tömma och spola rent denna morgon. Han står med en slang och suger innehållet ur de blå tunnorna som publiken använt flitigt under konsertkvällen.

I gräset bredvid slamsugarbilen ligger plastglas, kartonger, påsar och gamla cigarettpaket. Senare, när scenen monterats ned, ska bromsplanen rensas av olika idrottsföreningar från Falun.

Även utanför området behövs städning. Nadia Sparr och Malin Envall, sommarjobbare på Kommunservice, har arbetat på Lugnet sedan sju på morgonen.

- Man får vara glad att man har sommarjobb. Plocka skräp är ju bättre än att tömma toaletterna i alla fall, säger Nadia Sparr.

- Vi håller på till fyra i eftermiddag och kommer nog tillbaka i morgon också. Det är så skräpigt här, säger Malin Envall.

Arbetsledare Nils Peter Kling var en av de 20 000 personer som såg Gyllene Tiders konsert på Lugnet i söndags.

- Det var en upplevelse att se Gyllene Tider och Pugh Rogefeldt. Men de där Latin Kings gillar jag inte alls. De bara hoppar omkring på scen och man hör inte vad de sjunger, säger Nils Peter Kling.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons