Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagen C som i Chans

Annons

Kommunens ungdomar, politiker och tjänstemän fick en chans att fördjupa dialogen och bredda demokratin.

- De tog den, bedömer Karin Kullander, tidigare kommunal samordnare i ungdomsfrågor.

Under måndagens Ungdomsforum i Lindberghallen i Djurås mötte 58 representanter för kommunens högstadieklasser ungefär 25 politiker och tjänstemän från kommunens nämnder, styrelser och förvaltningar.

Syftet med mötet, som föregåtts av diskussioner och aktiviteter i klasserna, var att engagera ungdomarna i den demokratiska processen genom att visa dem att de har möjligheter att påverka samhällsutvecklingen.

För de kommunala företrädarna utgjorde mötet en möjlighet att få till stånd eller möjligen fördjupa dialogen med ungdomarna.

Kommunalrådet Anders Ahlgren, c, inledde med att uppmana politikerna och tjänstemännen att notera att ålderssammansättningen den här gången var en helt annan än under ett månatligt sammanträde med kommunfullmäktige.

- I fullmäktige är den yngste ledamoten 36 år, berättade han och underströk därmed betydelsen av att fler ungdomar engagerar sig.

I mindre grupper fick ungdomarna och de vuxna diskutera frågor som ungdomarna ser som viktiga. En stor del av frågorna och diskussionen gällde just ungdomsfrågor, men ungdomarna överraskade de förtroendevalda genom att verkligen bredda debatten:

Den första frågan socialnämndens representanter fick gällde när det kan bli ett kommunalt äldreboende i Mockfjärd!

Under den gemensamma avslutningen berömde Anders Ahlgren ungdomarna och konstaterade att deras medverkan är viktig när det gäller att göra "en bra kommun ännu bättre". Han betonade också att de i likhet med alla invånare har rätt att lämna förslag till kommunfullmäktige.

Anders Wänn och Hanna Jonsson, som tillsammans med Karin Kullander och ungdomsrådets Fredric Stein, Johan Målare och Emma Sold förberett Ungdomsforum, var nöjda med dagens diskussioner.

- Men eftersom ni politiker är hala, vill jag uppmana er ungdomar att köra vidare och aldrig nöja er med några enkla eller dåliga svar, sade Hanna Jonsson, som också fick Anders Ahlgren och kommunchef Bertil Stoltz att lova att fortsätta verka för att ge ungdomarna inflytande och att stödja ungdomsrådet.

Ungdomarna själva var också nöjda - så nöjda och så engagerade att de bildade kö för att skriftligen anmäla sig till det fortsatta ungdomsrådsarbetet.

- Det här är över all förväntan, nu tar vårt arbete ny fart, summerade Johan Målare.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons