Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagcentret packat i lådor

Annons

Sedan början av 1970-talet har kommunens dagcenter funnits i lokalerna på Ingarvet. Då var det tänkt att verksamheten skulle fungera som en sluss ut i arbetslivet för de utvecklingsstörda och därför förlades den till ett industriområde. Kontakten med näringslivet blev dock inte riktigt lika intensiv som man hoppats och nu flyttas verksamheten helt till tre olika lokaler i centrala Falun.

Monica Rudberg, verksamhetsansvarig enhetschef, tror att det kommer att innebära ett lyft för hela verksamheten. Dels för att grupperna kommer att bli mindre, dels för att man kan vidga verksamhetens innehåll, att det till exempel blir naturligare att ha utomhusaktiviteter.

30 personer med utvecklingsstörning ska nu flytta och delas upp i delvis nya grupper med tio i varje. En grupp ska till Britsarvet, till Åsens dagligaverksamhet. Det blir snickeri och basen för fruktgruppen, de som har till uppgift att åka ut med frukt till personalen inom LSS2-distriktet.

Den andra gruppen ska till Gjutaregränd 3, Gjutaren. Den gruppen arbetar och kommer att fortsätta arbeta på företaget Märk-väl med att packa upp varor. På Gjutaren kommer de att laga lunchmat tillsammans och ha annan socialträning.

Den tredje gruppen ska till Myntgatan 43, i Gnistans gamla lokaler. Det blir bildverkstad och individuella utbildningar, till

exempel data.

- Vi har haft husmöten under våren där jag informerat om förändringarna, och häromveckan frågade jag hur det kändes nu dagarna innan flytten. De flesta tyckte det skulle bli spännande och roligt med något nytt men att det var lite jobbigt att flytta med alla kartonger och så, säger Monica Rudberg.

Bakgrunden till beslutet att förändra verksamheten var ekonomisk. 600 000 kronor per år betalar kommunen i hyra för lokal-

en på Ingarvet.

Innebär den här lösningen någon besparing?

- Jag tror inte det blir någon direkt besparing med tre nya verksamheter samtidigt som vi måste göra lite nya inköp på grund av flytten. Det går förhoppningsvis jämnt ut med kostnaden för Ingarvet - men det jag kan se är att vi verksamhetsmässigt har gjort en vinst.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons