Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagcenter slår igen

Annons

Hyreskontraktet är redan uppsagt och senast den sista juni ska de ha flyttat ur lokalerna på Västmannagatan.

Sedan början av 1970-talet har kommunens dagcenter hållit till på Ingarvet. På den tiden förlades ofta den här typen av verksamhet till industriområden, eftersom den var tänkt att fungera som ett språngbräde ut i arbetslivet för vuxna utvecklingsstörda:

- Det blev aldrig riktigt så. Det är mest småföretagare som håller till på Ingarvet och de har inte riktigt de resurserna som behövs, säger Tommy Qvarfordth, vikarierande avdelningschef för socialförvaltningens omsorgsavdelning.

I stället har man på dagcentret framför allt sysslat med monteringsjobb. För ett par år sedan tjänade man 250 000 kronor per år på det, men inkomsterna har successivt sjunkit och uppgick förra året till 50 000 kronor. Utvecklingen är att maskiner allt oftare utför de enklare monteringsjobben:

- Det är dags att komma vidare och utveckla verksamheten, säger Tommy Qvarfordth.

Idéen är nu att dagcentrets 30 utvecklingsstörda ska få arbeta med enklare servicejobb inom kommunen.

Enligt Tommy Qvarfordth handlar det framför allt om trivselfrämjande arbeten:

- På ett servicehus kan de kanske hjälpa till med viss tvätt eller gå och handla, säger han.

Den största orsaken till beslutet är dock att kommunen på det här sättet hoppas slippa betala någon hyra till dagcenterverksamhet överhuvudtaget.

Sammanlagt handlar det om en besparing på 600 000 kronor per år. Ingen personal kommer att sägas upp, utan de anställda ska följa med och stötta de utvecklingsstörda på deras arbetsplatser ute i den kommunala verksamheten.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons