Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dag för osynlig sjukdom

Annons

I går firades den Internationella fibromyalgidagen över hela världen.

I Falun hade Falu fibroförening aktivitet på stan, där man delade ut broschyrer och berättade om föreningens verksamhet.

Kerstin Schelin och Britt Jacobsson, den sistnämnda ordförande i föreningen, informerade folk på stan om den växande sjukdomen.

- Det är många som kommer fram och vill veta mer om sjukdomen, fibromyalgi är en utbredd sjukdom, främst bland kvinnor, men det blir allt fler män som får diagnosen fibromyalgi, berättar Kerstin och Britt.

- Det här är ju en sjukdom som inte syns, men vi som drabbas har stora problem med smärta, förklarar Britt Jacobsson, som själv lider av sjukdomen.

Föreningen i Falun med drygt 80 medlemmar tycker att sjukdomen fibromyalgi inte får tillräcklig uppmärksamhet.

- Tyvärr så är sjukdomen ännu inte riktigt accepterad inom sjukvården och försäkringskassan. Det känns förstås jobbigt för människor som har ständig värk att mötas av misstro och okunnighet, säger Kerstin Schelin.

Vid fibromyalgi får den sjuke en kronisk, ihållande utbredd smärta i hela kroppen. Värken förvärras vid vanliga ansträngning. Onormal trötthet, sömnproblem, kraftlöshet, koncentrationssvårigheter, magbesvär och infektionskänslighet förekommer också.

- Vi jobbar för att alla fibromyalgiker ska få en bättre livskvalitet. Erfarenheten att leva med fibromyalgi är tyngdpunkten i vårt arbete, förklarar Kerstin Schedin och Britt Jacobsson.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons