Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Däckpremiär ger jobb

Annons

Alla kommer för att titta på ett nytt däck som har världspremiär i just Älvdalen.

Det är den finske däcktillverkaren Nokian som under tre veckors tid bokat hotellet. Däckförsäljare och senare journalister från Sverige, Norge och Finland åker tåg och flyg till Mora och bussas sedan till Älvdalen.

Tack vare att Volvo sedan flera år har hyrt in sig på halkbanorna på Nässjön, Dysänget och Porfyrdammen, finns det gott om Volvobilar i Älvdalen, närmare bestämt 39 stycken nya Volvobilar av en mängd olika modeller.

Dessa bilar har nu utrustats med de nya vinterdäcken från Nokian, Hakkapeliitta 4.

Alla gäster får under tre dagar bekanta sig med det nya däcket. Förutom teori får man också prova däcket, först på Nässjöns och Porfyrdammens sjöisar, sedan på landisbanan på Dysänget och senare på landsväg.

- Det är otroligt bra här, säger Anders Lindberg, chef för Volvo Cars Driving Academy, som står för halkutbildningen, även till många andra än Nokian.

- Vi har omkring 1 000 elevdagar här varje år. Det är ju så bra att allt är samlat på ett ställe och att det är så bra samarbete mellan Motorklubben, hotellet och andra. Erfarna instruktörer från Volvo ser alltså till att deltagarna får en ordentlig duvning i vinterkörning.

- Det här betyder väldigt mycket för hotellet, säger Anders Lundquist. Våra femton anställda utökas nu med många extraanställda som jobbar för fullt för att göra gästerna nöjda.

- Förutom fyra ordinarie kockar, under Jörgen Schröders ledning, tvingas vi nu ta in extrahjälp i köket, berättar Anders Lundquist. Kökspersonalen har fullt sjå med att ordna frukost och lunch och sedan kvällsmat bestående av Älvdalslax, innanlår av älg, kalvytterfilé och ostkaka med hjortronsås bland annat.

Den stora bokningen av hotellet innebär också jobb för andra. Peter Larsson och Stefan Nykvist spelar praktiskt taget varje kväll för gästerna. Dessutom behöver bilarna bensin, däckbyten och service och reparationer, som också det efterlämnar en del sköna kronor i bygden. Förutom att hotellet är fullbelagt har man också bokat sex stugor för Volvos instruktörer och tekniker.

De två första veckorna ägnas åt att ta hand om återförsäljare för däcken. Den tredje veckan ska det nya dubbdäcket presenteras - och halkkörningskurser - ges åt journalister från en rad olika tidningar.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons