Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

... då tystnade skratten i Björbo! Gruhs i byn

Annons

Närsjukvård är en bra idé - när det fungerar! Under snart 15 år har befolkningen i Björbo och Mockfjärd förunnats egna läkarmottagningar som en följd av en tidigare turbulens bland läkarna vid vårdcentralen i Djurås.

Men för ungefär ett år sedan började såväl politiker som sjukvårdspersonal och administratörer inse att det inte längre gick att försvara systemet. Landstingets läkarresurser i Gagnefs kommun behövdes vid vårdcentralen.

Därmed inleddes en sorglustig process som för befolkningen i Björbo och Dala-Flodas vidkommande fick sin epilog på tisdagskvällen. Efter månader av lokalt engagemang, besked och kontra-besked kom underrättelsen befolkningen redan hunnit läsa om i Falu Kuriren - läkarmottagningen ska läggas ned. Inte om två år, som löftet var för någon månad sedan, utan omedelbart!

Att beskedet lämnades i Björbos revylokal var kanske ingen tillfällighet. Trots det allvarliga budskapet fanns det inslag av fars under informationskvällen.

Det skulle leda för långt att återge alla turer i ärendet. Men det är lätt att begripa att befolkningen i Björbo och Dala-Floda upplever handläggningen som ett spel för galleriet. Och de som kommit till det så kallade informationsmötet i tisdags gick sannolikt hem i vinterkvällen, åtskilligt konfunderade över det demokratiska spelet. För vad de fick uppleva var att politikerna satt i publiken, medan tjänstemännen berättade om vad som skulle komma att gälla. Den ordningen, om något, markerade att loppet var kört.

Att det sedan uppstod en i och för sig intressant och avslöjande politikerdebatt om sjukvårdsansvaret i Gagnef, var en klen tröst för dem som redan förlorat.

Om två år är det Mockfjärds tur att avlövas sin läkarmottagning. Från 2004 ska därmed ytterligare 4 500 personer i kommunen få sin sjukvård koncentrerad till vårdcentralen i Djurås. Jag betvivlar att landstinget fixar uppgiften!

Skratten tystade snabbt i Björbolokalen i tisdags. Men i morgon kväll kommer det åter att skrattas i samma lokal. Inte minst när den polske läkaren tar sig an arbetet vid Gagnefs vårdcentral - i Björborevyns tappning!

Mer läsning

Annons