Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"DA-sällskapet kan gå under"

Annons

- Parterna måste besinna sig. Det som pågår är direkt vanhedrande för minnet av Dan Andersson. Det får inte gå så långt att hela sällskapet går under, säger Erik Olsson, hemmahörande i Haparanda.

Nu börjar det även komma långväga reaktioner med anledning av den uppmärksammade konflikten inom Dan Anderssonsällskapet.

Olsson är en av många sanna fjärran vänner av den framlidne skalden Dan Andersson och känner starkt för den kultur som i Västerbergslagen länge har odlas till hans minne och ära.

- Jag är mycket ledsen över att det har uppstått bråk inom sällskapet. Det känns också mycket ledsamt att Björn Jadling överväger att säga upp sitt medlemskap.

- Det skulle vara mycket glädjande om någon där nere i Ludvikatrakten kunde övertala honom att stanna kvar, fortsätter Olsson som på sin hemort brukar vara ledare för studiecirklar om Dan Anderssons person och stora litterära gärning.

Olsson är en före detta Ludvikabo som hela tiden vill hålla sig à jour med vad som händer och sker i hans hembygd. Han har noga läst om de uppslitande turerna i tidningen.

- Jag känner ingen av de som strider men jag är rädd att det här kan bli till stort fördärv för sällskapet. När Gunde Johansson levde och var ordförande var vi på den säkra sidan hela tiden, säger Olsson som också passar på att berömma Siv Andersson för hennes uppoffrande insatser i sin tidigare roll som föreståndarinna för Dan Anderssonmuseet.

- Siv var duktig. Hon var en verklig klippa, säger Olsson som hoppas att striden snart är över och att goda krafter ska se till att det åter blir en god anda och sällskapets framtid tryggas.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons