Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Då ingrep kyrkoherden

Annons

Vid tiden strax före Församlingsgårdens invigning hade Ludvika Tidning ett stort reportage om gruvan i Blötberget.

Fotograf var Don Titelman, numera en av landets bästa nyhetsfilmare med hela världen som arbetsfält och inte sällan prisbelönt för sina inslag från oroshärdarna.

När Rydberg och Rönnlund fick uppdraget att utföra det aktuella konstverket till Församlingshemmet valde man en av Don Titelmans bilder från gruvan som förlaga.

Bilden föreställde några gruvarbetare som sitter i lunchrummet och kopplar av med kortspel och en pilsner efter att ha tömt sina matlådor. En perfekt bild från gruvarbetarens vardag och en typisk bild från det gruvtäta Västerbergslagen.

Konstnärteamet hyrde en stuga i trakten av Gubbo där de arbetade med sin bild. Vi hade tillfälle att följa deras verksamhet.

En dag när vi besökte huset kunde vi notera att bilden förändrats. Då fick vi historien bakom den tavla som i dag pryder sin plats i Församlingsgården.

Kyrkoherde Tor Berghard hade blivit nyfiken på hur arbetet med konstverket fortlöpte och den trivsamme och humoristiske prästen hade tagit bilen ut till stugan för att ta sig en titt på det blivande blickfånget.

Han lär ha blivit en smula betänksam.

På bordet, där gruvkarlarna satt med sina kortlappar, stod också en pilsnerflaska. Det var den som fick Berghard att ta sig en extra funderare.

- Det stör inte mig personligen att den står där, det är ju en del av gubbarnas vardag, men vi kanske bör tänka på de fromma tanter som kommer för att dricka kyrkkaffe.

De kanske tar illa vid sig, und-slapp sig kyrkoherden.

Så kom det sig att de båda konstnärerna helt sonika lade över ett par extra varv garn över den aktuella ytan på tavlan. I dag lär ingen from tant reagera negativt på Rönnlunds och Rydbergs konstverk.

Om man tittar noga, och känner till bakgrundshistorien, kan man se en liten utbuktning på tavlan emellan de kortspelande gruvkarlarna. Där under göms en (möjligen) störande pilsnerflaska från bygdens bryggeri ...

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons