Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Då får alla vara med

Annons

De tycker att de har det allra roligaste jobbet i kommunen. Evylina Hanser och Maria Bergström arbetar med att förbereda Falun Då-dagarna.

- Får man vara med? Det frågar många, och jag vill att alla ska veta att det är fritt fram, säger Maria.

- Men det kommer inte an på oss att peka med hela handen. Vi kan hjälpa till med att styra in folk på rätt spår och stötta dem som har idéer, säger Evylina.

Redan förra året lockade Falun Då många människor. Intresset för lokal historia är stort, och den vågen gynnar festdagarna i världsarvet. Till skillnad från medeltidsdagar i Visby och renässansdagar på annat håll så är det här en bred tidsresa, hela tusen år av gruvhistoria.

I fjol kom förberedelserna i gång först i maj. I år är startsträckan längre.

Studieförbundet Sensus har dragit i gång cirklar inför dagarna, i sömnad, sång och smide med mera. Bäverbygdens dansare övar polskor och stadsdelsföreningen och hembygdsföreningar är engagerade.

- Men de som bor på Knoppen och i Bojsen är också välkomna, även om de inte tillhör någon förening, säger Maria och berättar om kvinnan som ska sy en egen dräkt och om en annan som tänker sälja ägg.

- Det är inte bara de fasta programpunkterna som gäller, minst lika viktigt är att folk minglar helt oorganiserat, säger Evylina.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons