Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Då fanns det gott om poliser

Annons

Det pratas ofta om i media om hur lite resurser polisen, och i synnerhet Borlängepolisen, har. Att det behövs fler och att de få som faktiskt finns inte räcker till.

Jag för min del finner det svårt att tro på detta, eftersom det i vissa situationer tydligen finns hur mycket poliskraft som helst.

Torsdagen den 29 juli 2004, hade en man på 27 år en fyra timmar lång permission från Norrtäljeanstalten. De fyra timmarna hade han bestämt att tillbringa med sina nära och kära i sin hemstad, Borlänge.

Detta efter att han skött sig exemplariskt på tre tidigare permissioner, då i Norrtälje. Inblandade i denna mans fall hade nu kommit fram till att han var tillräckligt "ofarlig" för att få komma hem och hälsa på, i fyra timmar.

Tidigt på morgonen fick han dock reda på att villkoren för hans permission hade ändrats. Han var inte längre tillåten att träffa sina vänner, som han blivit lovad.

Utöver detta så blev han och hans familj fruktansvärt illa behandlade av Borlänges poliskår. Redan två timmar innan han ens kommit till Borlänge var det poliser utanför hans hem, där hans småsyskon, mamma och flickvän befann sig. En motorcykel, en pikétbuss och en bil cirkulerade oavbrutet på gården bland grannar och småbarn. De gjorde hela grannskapet oroligt.

Det första som mötte honom när han kom till Borlänge var polisbilar, och dessa förföljde honom sedan hela dagen. Inte ens då han besökte sin mormor för att fika med henne fick han vara ifred.

Bakom varje hörn väntade en eller flera poliser, det var det största antalet poliser jag sett på en och samma dag.

All denna uppståndelse på grund av en ung man på permission. En man som inte på något sätt visat sig rymningsbenägen.

Att polisen i Borlänge tyckte det var nödvändigt att kontrollera denna man under permissionen är förståeligt, men sättet det skedde på är skamligt. Inte bara att så många poliser sattes på detta uppdrag utan också att de inte ens försökte vara diskreta.

Att de helt förstörde mycket av glädjen familjen kände tycks de inte bry sig om.

Det pratas mycket om hur lite respekt folk har för polisen. Efter att ha varit med om det här kan jag förstå varför. Behandla andra som du själv vill bli behandlad. Hur kan polisen förvänta sig att bli bemötta med respekt när de inte visar någon själva?

Mannen i fråga har snart suttit av sitt straff och då borde man inte längre ses som ett hot mot samhället. Ge honom en chans att börja om och ta bort stämpeln ni satt på honom!

Hur ska han någonsin kunna förändras om ingen i denna stad ger honom en chans? Om anstalten hade ansett honom som farlig så hade han aldrig fått permission.

Det är bra att ni gör ert jobb polisen, men det här är Borlänge, inte Chicago. Ert agerande var överdrivet och sårade alla inblandade. Mannen, min bror, har permission igen om ungefär två månader, då hoppas jag att ni i alla fall försöker vara lite diskreta så vi slipper må lika dåligt.

Om ni prompt måste ha koll på honom så skicka en polis som det går att konversera med så kan min mormor säkert bjuda även honom på kaffe, precis som hon gjorde med de tre vakterna från Norrtälje.

Angelica Andersson med familj

Mer läsning

Annons