Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Då behövs inga straff

Annons

Det pratas om strängare straff för rattfylla. Jag hoppas inte någon är så naiv att han/hon tror att strängare straff ska minska antalet personer som sätter sig bakom ratten med alkohol i kroppen?

Alla som någon gång kommit i kontakt med alkohol, själv eller som medmänniska, vet vilka effekter alkoholen har på människan. Snälla rara, det som händer är att omdömet försämras eller försvinner helt och det är med omdömets hjälp vi väljer att inte göra korkade saker som att att köra berusade.

Jag har egen erfarenhet av rattfylla. En kompis var deprimerad vilket resulterade i att han med över två ppm alkohol i kroppen satte sig i bilen och körde iväg mitt i natten. Som tur var kom han inte långt och skadade ingen annan.

Han kraschade sin bil totalt men överlevde mirakulöst. Ingen i hans närhet hade kunnat drömma om att han var kapabel till något dylikt.

Han har avtjänat två månaders fängelse och får åter köra bil. Men bara sin bil som numera har alkolås installerat. Det kostar honom nära 50000 kronor på två år, mycket pengar som är svåra att få ihop men det är värt det för han måste ha tillgång till bil.

Om han klarar dessa två år får han tillbaka sitt körkort. Jag tror och hoppas att han då kommer att installera ett alkolås för all framtid. Strängare straff för dem som åker dit för grov rattfylla?

Det enda säkra sättet att hindra ytterligare olyckor, skador och dödsfall som är relaterade till rattfylla är alkolås i varenda fordon som rullar på våra vägar. Det är väl ändå det som är målet? Att ingen ska köra rattfull, för i sådana fall behövs inga straff.

REALISTEN

Mer läsning

Annons