Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cykelväg till Gräsberg

Annons

- Det skulle förvåna mig om cykelvägen inte blir byggd nu. De som tvingas cykla efter riksvägen utsätts för enorma faror, säger Britt Marinder, 57, (s) ordförande i nämnden.

I budgetförslaget har det reserverats 1,3 miljoner kronor för cykelvägsbygget. Dessa pengar räcker till att förlänga cykelvägen med någon kilometer mellan Persbo och Gräsberg.

- Det är bra om den blir byggd. Det har vi kämpat för i många år, säger Lisa Danielsson, 50, som växte upp i Gräsberg och, efter några års bortovaro, bor här permanent sedan i slutet av 70-talet.
- Jag vågar aldrig ge mig ut och cykla efter riksvägen ner mot Persbo. Men min man Bo gör det när han cyklar in till sitt jobb på ABB. Blir det nu en cykelbana så kommer det att kännas tryggare, säger Lisa Danielsson.

Jonas Jansson, 37, har bott i byn i tre-fyra år. Hans son Sebastian är bara ett par år gammal och har ännu ingen glädje av en cykelbana.
- Men det är bra att cykelbanan blir byggd. Då kommer man att våga släppa ut ungarna, säger Jonas Jansson.

Gräsbergsfolket har argumenterat för cykelvägsbygget i åtskilliga år. Flera gånger har man på olika sätt i uppvaktat politikerna. Senaste uppvaktningen skedde den 12 februari då tekniska nämnden hade utlokaliserat sitt månadsmöte till Gräsbergs Folkets hus.

- Vi kan inte lova något men ni har utan tvekan starka argument, sade Britt Marinder till de församlade byborna vid det tillfället. Marinder är själv bosatt i byn och väl medveten om riskerna vid cykling på riksvägen.

- Orsaken till att det här projektet skjutits på framtiden och fått stå tillbaka i prioriteringen är att vi trott på en snar ombyggnad av riksvägen. Nu ser det ut som att nya riksvägen dröjer och då är det rimligt att cykelvägen byggs ut till Gräsberg, säger Marinder till NLT på torsdagen.

Sent i höst avgörs frågan slutligen i samband med kommunfullmäktiges budgetmöte. Men eftersom tekniska nämnden hållit sig inom de budgetramar man tilldelats av kommunledningen så talar allt för att bygget av den efterlängtade cykelbanan både inleds och slutförs under 2004.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons