Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cykelväg " i förskott

Annons

-I samband med arbetet med charetten kring riksvägen i Ludvika har jag lyft den här frågan med Vägverket, berättar kommunalrådet Roger Stål (s).

Den cirka två kilometer långa cykelvägen, som planeras byggas nära länsväg 247, tros kosta ungefär 2,7 miljoner kronor.

Vägingenjör Bo Bävertoft vid Vägverket i Falun är positiv till kommunens förslag.

-Det har vi från Vägverket region mitt inget emot. Jag ska skriva ett förslag till förskotteringsavtal med kommunen.

- När kommunen skrivit på avtalet går det till region mitt för godkännande och därefter till Vägverkets huvudkontor för slutligt godkännande.

Bävertoft gissar att huvudkontoret kan ta beslut under våren, att projektering kan ske under hösten och att cykelvägen kan byggas under 2007.

En fråga som måste lösas är inköp av vissa markområden. Bärodlare Tomas Tillman har tidigare sagt att "vi är inte omöjliga och är beredda på att förhandla".

En annan fråga gäller om Vägverket har möjlighet att anta erbjudandet från kommunen. Regeringen har nämligen gett direktiv om att Vägverket måste hålla sig inom vissa ramar när det gäller förskotteringar.

-Jag skulle tro att det är lättare att få okej för ett objekt som kostar ett par miljoner än ett objekt som kanske handlar om hundra miljoner, gissar Bo Bävertoft.

-Det kan nog gå ganska fort att få ett okej från huvudkontoret bara det här objektet ryms inom ramen, framhåller vägingenjören.

Om cykelvägen byggs 2007 så kan den något eller några senare komma att kompletteras med en bro över länsvägen i Nyhammar. Bron är tänkt för gångare och cyklister och har kostnadsberäknats till omkring nio miljoner kronor.

Brobygget finns med i den så kallade länstrafikplanen för åren 2008-2015.

-Vi är bereda att förskottera själva cykelvägen, inte bron, betonar Roger Stål.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons