Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cykelhjälmen är populär

Annons

- Jag hade nog förväntat mig att de flesta skulle ha hjälm, berättar Lisbeth Ander som är konsumentvägledare i Avesta, Hedemora och Säter. Barnen på skolan som jag kontrollerade är ju så små också.

På Kungsgårdsskolan i Säter, årskurs ett-sex, hade 38 av 40 barn cykelhjälm vid tiden för undersökningen. I konsumentvägledarnas studie ingick totalt 781 elever runt om i Dalarna.

Första januari i år infördes lagen om att alla under 15 år ska bära cykelhjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel.

Enligt Lisbeth Ander kan orsaken till att man inte använder hjälm vara att det är pinsamt.

- Jag såg en elev som steg av cykeln och tog av sig hjälmen femtio meter från skolan. Och då gör man ju inget fel, säger hon skrattande.

Att det inte är så coolt att ha hjälm kan eventuellt vara en förklaring till att elever över 15 år är sämre på att använda cykelhjälm. Enligt studien ligger siffran på 23 procent jämfört med de yngres 87 procent.

- Om vi backar några år, till när det blev lag på att ha mopedhjälm, så var det samma snack då om att det var pinsamt, säger Lisbeth Ander. Det är samma sak med cyklar om att det måste få sätta sig.

Hon menar också att utseendet på hjälmarna påverkar barnen. Finns det snygga hjälmar kan fler barn tänka sig att ha hjälm.

- Vi skulle gärna jobba mer förebyggande men det hinner vi inte. Men nu har vi ju haft den här kontrollen som uppmärksammas i media. Det gör ju säkert att vissa får en aha-upplevelse om det här med cykelhjälm.

Använder du själv hjälm?

- Jag cyklar till och från jobbet och självklart har jag hjälm, säger Lisbeth Ander.

EVALISA WALLIN

Mer läsning

Annons