Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cykelduo vann g guld-medalj i Nordkorea

Annons

- Nu har Linda uppträtt sju gånger, konstaterar Erik Ivarsson och visar färgstarka bilder från en Koreansk tidskrift. Erik i smoking med vit smokingjacka, Linda i lång, snäv rosaröd klänning. Enhjuling och långklänning?

Linda tar uppmärksamheten med ro. Hon cyklar inte, förklarar de två, det är Erik som gör halsbrytande nummer på ett hjul, medan Linda hjälper till - räcker fram ännu en cykel modell högre enhjuling, assisterar.

En av bilderna visar ändå en Linda som i sin långa snäva rosaröda sitter framför sin enhjulscyklande Erik.

Under tiden 8 till 19 april har de uppträtt inför mängder av människor, paraderat genom nord-koreanska gator i vad som närmast verkar likna en OS-invigning. Deltagit i en jättelik festival, för opera, dans, sång och folklore, liksom cirkus där artister från hela världen tävlat.

För Erik var det här ingen ovan upplevelse - han har tränat, rest och tävlat med minicirkusen sedan han var liten.

- Jag räknade ut häromdagen att det blir 14 år som jag varit med nu, säger 22-åringen.

För Linda, som till vardags är sjuksköterska på Ludvika lasarett, var det första gången hon representerade minicirkusen. Hon hade ingen tanke på att ägna sig åt cirkus, hade inte tränat alls innan hon träffade Erik.

- Vi satt vid middagsbordet i julas när Barbro föreslog att Linda och jag skulle uppträda tillsammans, förklarar Erik.

- Kärleken ger inget val, ler Barbro Nordström busigt och får medhåll av maken Ola. Det är ett tag sedan de själva cyklade världen runt på enhjuling, uppträdde tillsammans inför kända och okända namn. Ola var med också den här gången, i Nordkorea. Efter 25 timmars resa har deltagarna hunnit ta igen en del av sömnen, även om de fortfarande är påverkade av tidsskillnaden.

Ola Nordström har varit i Nordkorea många gånger, liksom Barbro, som dock stannade hemma den här gången.

- Men det är ett fantastiskt land - om man bortser från regimen - med mycket vänliga människor, funderar Barbro och berättar hur minicirkusen hade betänkligheter när de fick sin första inbjudan.

- Vi har pratat med UD - och de har sagt att eftersom Sverige har förbindelser med landet, så är det lika bra att det kommer människor från andra länder dit - att kunna visa befolkningen att det finns en annan värld...

Med sig hem från Nordkorea fick Linda och Erik även ett diplom - med sina namn i landets teckenskrift.

- Åtminstone tror vi att det är deras namn, vi kan ju inte läsa det, ler Barbro.

Erik har plockat fram sina cyklar, Linda assisterar vant, medan Barbor berättar om en inbjudan från ännu ett avlägset land.

- Det är från Kathar - ni får gärna åka om ni vill, det är en månad tror jag.

- Men var ligger det, undrar hon och funderar över närheten till Dubai.

Nu pågår förberedelser för sommarens stora festival i Ludvika, en festival som är ett imponerande jubileum.

Minicirkusen fyller 20 år och håller "kalas" den 16-20 juni, med bland annat cirkusteam från Ryssland och Kina inbjudna.

I sommar väntar dessutom "Tallship race" i Danmark.

- Det är världens största fullriggartävling och arrangören ville själv ha oss med, förklarar Barbro och nämner liksom i förbifarten en annan gästartist i Danmark, Tom Jones.

- Och honom har jag fått blommor av - men det var ganska länge sedan, på sextiotalet, sprudlar hon med en stor dos humor och sprall i rösten. Ola nickar och ler, Erik och Linda fixar med cyklarna och stämningen i "cirkusmanegen" känns hemtrevligt småmysande - en stor liten cirkus med vyer utöver det vanliga där artisterna har fötterna på jorden trots att de flyger högt...

LENA RELTE

Mer läsning

Annons