Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cykeldagen sätter fart på eleverna

Annons

Den långa cykelturen som var nio mil eller sex mil ingår i skolans "Utmaningen" och sammanlagt cyklade cirka 145-150 elever dessa varianter.

Den längsta turen gick från Malung till Tandö och vidare västra sidan ner till Malung och Yttermalung, för att från Yttermalung gå den östra sidan av älven tillbaka till Malung.

I sexmilsturen ingick inte rundan ner mot Yttermalung. Dessutom fanns det en kortare variant "Forsrundan" som de som ville cykla mindre kunde ta. Den blir drygt två mil.

Vi besökte en av de populäraste "stationerna" efter cykelvägen hemma hos Britta Martinsson i Västra Tandö i Lima. Där trivdes verkligen eleverna. De blev nämligen bjudna på bland annat dryck, pannkaka och smörgås med pålägg.

- Det har verkligen blivit populärt att cykla den här sträckan och besöka Britta i Lima, säger Birger Johansson, en av många lärare, som var engagerad denna cykeldag.

- Vi har haft en sån här friluftsdag de senaste åren. Eleverna tycker verkligen om just den här friluftsdagen med cykling, säger Birger Johansson.

I "Utmaningen" ingår, förutom den långa cykelturen, också en fjälltur med övernattning på hösten för årskurs 8, Skolvasan på skidor, som omfattar alla högstadieklasserna, liksom en Bivacktur för nionde klass under vintern. I vintras deltog 38 elever i Bivackturen.

- Vi gör allt det här för att få eleverna att röra sig mera och göra det regelbundet. Det gäller inte att man ska tävla utan att försöka få eleverna att hitta glädjen att röra sig, säger Maria Örnberg, som är idrottslärare.

Hon menar att det här också är ett led i att få eleverna att få ett stående intresse för en regelbunden aktivitet och på så sätt ta mera ansvar för sin hälsa. Hittills har de här aktiviteterna vid högstadiet i Malung slagit mycket väl ut och de kommer att fortsätta.

Både elever och lärare var mycket nöjda med denna cykeldag.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons