Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

CW Lundberg satsar stort trots kärv byggkonjunktur

Annons

Även för den som aldrig klättrar upp på ett tak, kan ett takskydd bli livsavgörande, en liten, lättmonterad, plastgrej som förhindrar att isklumpar rasar ner från taket och slår i huvudet på någon förbipasserande.

För tre år sedan köpte Bengt Lundberg Telias fastighet på Örjastäppan i Mora. Därär företaget inrymt idag med 18 anställda, som står för allt från idé och konstruktion till tillverkning och leverans till kunderna av nock/takfotsräcken, snörasskydd eller andra produkter.

Det enkla är det svåra, brukar det heta och det är något som Bengt Lundberg försökt ta fasta på.

- Vi leder utvecklingen i branschen, säger Lundberg och berättar entusiastiskt om målsättningen att hela tiden konstruera och tillverka produkter med få detaljer, som är snabbmonterade med enkla och få verktyg och dessutom med rätt dimensionering för respektive användningsområde.

Vi vidareutvecklar och förenklar produkterna i samråd med användarna, det vill säga montörer, snickare, plåtslagare och sotare, fortsätter Lundberg.

- Vår styrka är att vi är flexibla och kan anpassa oss till kundens behov. Vi har en egen utvecklingsavdelning med CAD-system för ritningar och monteringsanvisningar, egen programvara för kalkylering som används ute hos kunderna. Vi är också ISO 2001-certifierade sedan år 2000 och räknar med att bli miljöcertifierade i ISO 14001 i år eller nästa år.

- Vår svaghet är att vi haft svårigheter att rekrytera utbildad personal och att en kraftig expansion, som den vi är inne i nu, kräver stort kapital. Det är besvärligt att få tag på riskkapital idag.

Takskyddsanordningar, som förr var tjocka, klumpiga och tunga, har blivit tunna, smidiga och lätta tack vare ett helt nytt konstruktionstänkande, som "fötts" hos CW Lundbergs.

Numera finns det till och med säkerhetsdetaljer tillverkade av plast i pastellfärger som harmonierar med färgen på byggnaden i övrigt.

- Det som dessutom styr oss är Boverkets byggregler, fasadens höjd och taklutning, säger Bengt Lundberg.

Han har arbetat i branschen i många år, först inom företaget Per Wikstrand AB och sedan 1993 i CW Lundberg AB. Han började med att sälja fiskeredskap hos Holger Björkqvist i tonåren och har i karriären även hunnit med att vara vd för Orsa Grönklitt.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons