Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

CSN:s Falukontor nedläggningshotat

Annons

Redan i maj i år beslutades att CSN var tvunget att spara 150 miljoner kronor inom tre år, varav 66 miljoner redan 2004. Beskedet om sparåtgärderna skulle egentligen ha kommit i förra veckan. Men förhandlingarna drar ut på tiden. Nu har CSN:s personal blivit lovade ett besked tidigast 22 september.

Arne Mellqvist är avdelningsordförande för Statstjänstemannaförbundet, ST, och anställd vid kontoret i Falun:

- De anställda har gruvat sig och spänt sig länge, så det blev en våldsam reaktion när vi inte fick beskedet som utlovat i onsdags, säger han.

Enligt Mellqvist är oron stor på alla CSN:s kontor och ingen kan gå säker.

- Det finns två utvecklingsvägar. Endera har departementet önskemål om samråd med CSN inför beslutet, vilket kan innebära något positivt, annars rör det sig bara om ett cyniskt spel med medarbetarnas känslor och liv, säger han.

CSN:s presschef Magnus Forss bekräftar den bekymmersamma bilden:

- De anställda på lokalkontoren är oroliga och förbannade eftersom de inte får besked, säger han till tidningen.

Vilka villkor har de anställda att leva efter om man lägger ner kontoret i Falun?

- Omställningen kommer att ta 18 månader när väl beslutet är fattat, säger Magnus Forss och menar att de anställda förmodligen kommer att kunna vara kvar tills den tiden har löpt ut.

Eftersom det är ett statligt verk finns det dessutom gott om hjälp och åtgärder till de anställda, bland annat i form av den så kallade Trygghetsstiftelsen.

För övrigt fungerar CSN mycket bra för närvarande, menar Magnus Forss.

- Den nya tekniken i form av bättre datorprogram har också underlättat arbetet. Färre personer klarar därför av att göra mer jobb, avslutar han.

HENRIK SJÖGREN

Mer läsning

Annons