Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Crestor hejdar åderförkalkning

Annons

Astra Zenecas kolesterolsänkare Crestor har i en så kallad meteor-studie visat sig sakta ned framväxten av åderförkalkning, eller ateroskleros, hos personer med tidiga tecken på sådan. Däremot syns inte tillräckliga tecken på att Crestor tar bort redan existerande åderförkalkning.

Branschexperter vid American College of Cardiologys årliga möte i New Orleans sade till Reuters i helgen att den tvååriga studien därmed kan ses som en missad chans för Astra Zeneca.

"Resultaten är positiva men inte så positiva som de skulle kunna ha varit", skriver analytikern Tim Anderson vid Prudential Equities.

Professor Göran Walldius, medicinskt ansvarig på Astra Zeneca i Sverige, är mer entusiastisk. "Vi har här studerat en av våra vanligaste och allvarligaste sjukdomar redan i ett tidigt stadium. Resultaten av meteor-studien tillsammans med resultaten från (den tidigare) asteroid-studien på högriskpatienter, visar att Crestor ger resultat i alla faser av sjukdomsutvecklingen", skriver han i ett pressmeddelande.

Crestor är tillsammans med magsårsmedlet Nexium och det anti-psykotiska medlet Seroquel Astra Zenecas storsäljare.

TT

Mer läsning

Annons