Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Country i Dalhalla

Annons

Håkans artistförmedlarkarriär började med att Jose, som hade krogen i Grycksbo, frågade om inte Håkan kunde fixa någon artist till en musikkväll.

- Jag började hjälpa honom med att boka artister. Och sedan gav det ena det andra, säger Håkan.

Mest känd är nog Håkan för att 21 år i sträck ha lyckats engagera den amerikanska rockstjärnan Wanda Jackson till svenska scener.

- Men annars är det nog mest artister till countryfestivaler det handlat om, säger han. Jag har bokat de flesta svenska countrystjärnorna vid något tillfälle. Vissa år har det blivit 20-talet spelningar.

Senaste året var det något mindre.

- Flera stora countryfestivaler har lagt ner, förklarar Håkan.

Men i år ställer alltså Dalhalla upp med en countrykväll - samtidigt som Håkan samma kväll också är förmedlare till en nostalgigala i Rättviksparken.

- Med Little Gerhard, Rock-Ragge, Burken, Rock-Boris och Red Hot Max. Men det är under Classic Car Week, så publiken kommer nog att räcka till för båda arrangemangen, tror Håkan.

En gång i tiden spelade Håkan själv i ett popband. Han spelade gitarr och sjöng i Lords, ett lokalt Stockholmsband.

- Jag var väl 18-19 år, minns Håkan. Vi reste runt och spelade på ungdomsgårdar. Vi fick 200 spänn per spelning - inklusive resor.

Håkan, som var uppväxt i Småland, kom till Stockholm för att arbeta på Atlas Copco i Nacka. Han hade gått en tvåårig yrkesskola i Västerås och skaffat sig erforderlig utbildning.

- Men när vi började spela allt mera och Atlas Copco ville att jag skulle börja arbeta skift, sa jag upp mig, säger Håkan. Jag trodde att det var något stort på gång.

Men efter ett halvår som "heltidsmusiker" insåg han att det krävdes ett jobb för att leva. Så han hoppade av bandet och blev chaufför på en ytbehandlingsfirma.

Han bildade också familj. Men när barnen började växa upp, ville han inte längre bo i Stockholm.

- När man såg ungdomsgängen dra runt på T-banorna gick det upp för oss att det inte var en sådan miljö vi ville erbjuda barnen, säger Håkan. Vi flyttade tillbaka till Emmaboda.

I Emmaboda byggde de hus och Håkan började jobba på Emmaboda glasverk.

- Men 1980 bestämde vi oss för att flytta norrut, säger Håkan och skrattar lätt. Det var nästan som om vi blundade och satte fingret på kartan.

Men riktigt så var det nog inte. Håkans bror hade flyttat till Falun redan tidigare, och nu följde Håkan efter. Och efter ett par år på Gränges Aluminium och 22 år på Dala Gummi, har han nu hamnat på Hammarprodukter i Bjursås.

Någon födelsedagsfest i Grycksbo blir det dock inte. Håkan har valt att ta med familjen och närmaste vännerna på en båttur till Tallin. Och där firar de nu Håkans födelsedag.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons