Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Coola lirare slipar spelet

Annons

Badbollarna har fått stanna hemma, medan pucken har åkt fram och in i mål, förhoppningsvis.

- Det är skönt att vara på is när det är så här varmt, säger Gustav Andersson, mittfältare i Borlänge Hockey -94.

Men just nu är han inte inne i kylan, utan sitter på ett bildäck ute i solen med sin grupp och väntar på en teorilektion.

- Men vi kanske åker och badar sen. Det skulle vara roligt.

Killarna i gruppen -94 är alla överens om att de inte har något emot att vara i hockeyrinken på sommarlovet. Men de är däremot väldigt oeniga om vilket det bästa laget i elitserien är. Mora, HV71 och Brynäs är några som nämns.

- Ja, Leksand har ju åkt ut, suckar en besviken Oliver Bergvall, målvakt i Borlänge Hockey.

Gruppen sitter på gräsmattan och

ska få lära sig lite hockeyteori.

- Dagens ämne är domare. Många spelare blir irriterade när domaren dömer, medan ingen blir arg och börjar skälla på ett felpass från en medspelare. Spelarna måste lära sig att acceptera domarens utslag, och mer fokusera på sitt eget spel, för- klarar Kent Bergvall, ledare för gruppen.

För övrigt utbildas killarna i bland annat regler, attityd och disciplin.

Inne i rinken har grabbarna i gruppen -92 ett ispass.

- Det är bra att de har så mycket istid nu i veckan. Då kan de gnugga på lite detaljer och lära sig grunderna, säger gruppens ledare Lars-Erik Göstas.

- Framför allt tränar de på att bli bättre på att åka skridskor, men det gäller även att kunna passa och ta emot puckar.

Den som vill satsa på en framtid som hockeyproffs, bör lägga ned mycket istid.

- Det handlar om hur mycket vilja man har, för man måste vara beredd på att träna mycket. Desto mer man är på isen och tränar, desto bättre blir man, säger Lars-Erik Göstas.

Ute på fotbollsplanen utanför rinken, spelar gruppen -93 fotboll. I den gassande värmen har många tagit av sig sina tröjor.

- Grabbarna kör fys-träning här. Vi brukar också hoppa häck för att få dem att träna spänst. Spänst och koordination är väldigt viktigt när man spelar hockey, så det hjälper inte att bara vara ute på isen för att bli duktig, förklarar Stefan Elfström.

Varje dag under veckan får killarna köra två ispass, två fyspass, en teori och ett tema.

- Temat byter vi varje dag. I dag har vi folk från Korpen som är här och pratar om kost.

Borlänge hockey är med och driver Magma hockeyskola. Skolan hålls varje år och drivs genom bolaget Magma. Förra veckan skolades årskullarna -89 till -91. Nu i veckan har spelare födda -92 till -94 chansen att bli bättre i hockey.

- Vi har mest spelare från Borlänge, men även från Säter, Gagnef och Leksand, säger Kent Bergvall.

Om hockeyskolan resulterar i några hockeyproffs återstår att se. Men för den som behöver ett avbrott från värmen, är ett besök i Gyllerinken att rekommendera.

MIRA PALOMÄKI

Mer läsning

Annons