Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Containerolyckan: Inte första gången

Annons

Mikael Brändholm driver ett återvinningsföretag i Sälen tillsammans med sin bror och sin mor.

Han har sedan 1970 upplevt två i princip identiska tillbud som det som skedde i tisdags.

- Ena gången var det jag, andra gången var det bror min. Jag såg att den var på väg och hann hoppa undan. Containern slog upp ett stort hål i sidan på sopbilen.

- Brorsan hamnade i kläm mellan sopbilen och containern. Pappa trodde att han blivit krossad, men han hade tur och klarade sig oskadd. Pappa hakade loss vajern och körde fram sopbilen så att han kunde ta sig undan.

Mikael Brändholm berättar hur de tillbud han varit med om gått till:

- Man backar sopbilen mot containern. Man går ut, tar vajern och kättingarna till vinschen, går runt, och fäster kättingarna på två ställen i bakkanten av containern. Man går till reglagen sittande på höger sida av sopbilens bakparti.

Trots att det inte är säkert att containerns främre kant är ordentligt angjord vid sopbilen, går det att fortsätta proceduren.

- Det går bra att vinscha upp containern och låsa den. Men står man vid reglagen ser man inte att containern inte sitter fast i sopbilen på bägge sidorna.

Vad som händer, enligt Mikael Brändholm, är att containern släpper från sopbilen i vänster framkant. Eftersom containern fortfarande sitter fast i vajern vrider den sig runt, samtidigt som den rasar ner och landar - efter att ha roterat ett halvt varv - till höger om sopbilen.

Det är där den som sköter vinschreglagen står.

- Hade vajern gått av, då hade containern rasat rakt ner, och där står man ju inte, konstaterar Brändholm.

Han anser att tillverkaren av sopbilarna enkelt skulle kunna lösa säkerhetsbristen.

- Där man har reglagen borde det finnas en kontrollampa. Är den grön, då är containern i ordentligt. Är den röd så är den inte i, säger Mikael Brändholm.

Tisdagens olycka är diskussionsämnet bland de anställda på Brändholm Återvinning just nu.

- Alla som arbetar med det här är skakade av vad som hänt.

MICHAEL MARKLUND

Mer läsning

Annons