Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Conny - en av tusen byggare i "mas-rallyt"

Annons

- Det är inte roligt att vara här nere, samtidigt som familjen är hemma. Men vi byggare har ju inget annat val. Vi måste ju resa till platser där jobben finns. I Dalarna händer det ju inte mycket inom det här området, säger Conny Källström.

Han är platschef på ett bygge i Sundbyberg där det ska byggas två bostadshus. Ett på sju våningar och ett på sex. Det blir klart till sommaren. Då har Conny arbetat i Stockholm i nästan två år i sträck eftersom han kommer närmast från ett bygge i Åkersberga.

- Det är lång tid. När detta är slut hoppas jag få jobba med något nära hemorten.

Conny är inte ensam byggnadsarbetare från Dalarna som arbetar i Stockholm.

Byggnads i Dalarna berättar att de har 700 medlemmar som veckopendlar till Stockholm. Dessutom tillkommer de byggnadsarbetare som inte är medlemmar i facket och alla andra arbetare inom byggsvängen som exempelvis elektriker.

Det innebär att över tusen byggarbetare från länet pendlar varje vecka till huvudstaden.

- Det märks främst mellan fyra och halv fem på måndagsmorgonen. Då är det ett lämmeltåg av bilar från Dalarna till Stockholm via Sala. Det är ett otroligt masrally, säger Conny, som åker till Stockholm antingen på söndagkväll eller måndag morgon. Vädret får styra.

Sedan bor och arbetar han i Stockholm fram till fredag då det är dags att åka hem till familjen.

Han delar en tvårumslägenhet med två kollegor. Den mesta tiden ägnas åt att arbeta. På fritiden händer det att han går och tittar på fotboll eller ishockey tillsammans med jobbarkompisarna. I bland blir det besök på Solvalla.

- I kväll ska vi gå på en sportbar och se på tv när Brynäs slår Leksand, säger Conny och flinar.

Men över allt annat finns tankarna på familjen och längtan hem.

- Självklart finns dessa tankar. Bland annat undrar man ju hur det är med barnen. Jag är imponerad över hur min fru Margareta kan ta hand om allt det praktiska när jag är borta. Hon är duktig. För samtidigt känns det skönt att ha stöd från familjen när man jobbar på det här sättet.

Conny berättar att hans familj aldrig haft några planer på att flytta till Stockholm, trots att det är där som jobben finns.

- Den sociala tryggheten som finns hemma i Säter är mycket viktig. Här i Stockholm är det ett annat klimat med mycket stress som jag aldrig skulle vilja utsätta min familj för. Sedan måste det väl snart bli bättre på byggmarknaden i Dalarna. Då får vi ju komma hem igen, säger Conny.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons