Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Connie inventerar författarbeståndet

Annons

- Till dags dato har jag hittat 70-talet författare med anknytning till Västerbergslagen, berättar hon.

Kriterierna för att hamna i hennes förteckning är att man finns med i Libris katalog vid Kungliga biblioteket.

I första hand finns de aktuella namnen med i egenskap av författare till skönlitterära verk.

- Men där har jag varit en smula generös i bedömningen genom att ta med även författare till memoarer och biografier, naturskildringar etcetera, säger Connie Andersson som alltså bedriver rena detektivverksamheten för att få en så komplett förtecknings som möjligt för presentation av den lokala litteraturen på Litteraturbergets hemsida.

I den här företeckningen har man inte tagit med facklitteratur eller enstaka bidrag i utgåvor som Gränge, Norrbärkebygd, Hästberg och liknande. Gränsdragningen har emellanåt varit svår att hantera.

Tommy Danielsson som håller i Litteraturbergets utåtriktade verksamhet i form av hemsidan på internet kan berätta att man, sedan starten 1 april, har haft cirka 2 000 besök registrerade på 720 olika besökare och man hoppas givetvis på ännu flera "träffar" när det gått upp för den datoriserade allmänheten att litteraturen i Västerbergslagen är så mycket mer än Dan Andersson, Olle Svensson, Nils Parling.

Tommy Danielsson berättar att arbetet med hemsidan fortskrider med oförminskad intensitet.

Bland annat finns planer på att presentera den lokal revy- och cabarethistorien i Västerbergslagen.

Connie Andersson ser gärna att allmänheten hör av sig och berättar om författarna, i den aktuella förteckningen, för att man ska få en så heltäckande bild som möjligt av dessa.
Hennes arbete är bara en del av den verksamhet som drivs inom ramen för projektet Litteraturberget. En hel del utåtriktad verksamhet kan man bokföra under den tid Litteraturberget varit i gång.
Bland annat publika arrangemang med exempelvis Björn Hedén och Marketta Franssila.
- Vi kom igång något sent med arbetet och har därför fått förlängd tid, för förstudien, så att den nu blir att löpa året ut.
Under hösten ska Robert Linnerud och Peter Larsson skriva sin rapport till stiftelsen Framtidens kultur som ju stött verksamheten ända sedan starten vid årsskiftet, berättar Connie Andersson som tillsammans med Björn Hedén och Tommy Danielsson är kontaktpersoner för projektet.

BETIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons