Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Colombias störste knarkkung utlämnad

Annons

Fem mordkomplotter på tre månader har avstyrts mot en av tidernas mäktigaste narkotikaledare som suttit fängslad i Colombia knappt ett halvår.

I veckan lämnades Luis Hernando Gomez Bustamante ut till USA för åtal. Gråtande i den colombianska tv-kanalen RCN bad han sin tvååriga dotter om ursäkt och lovade att samarbeta med amerikanska narkotikamyndigheter.

49-årige Gomez Bustamante har rört om i grytan i Colombia sedan han utlämnades från fångenskap i Kuba tidigare i år. Han har bjudit på en rad avslöjanden i flera medier och är numera en mycket hatad man bland de narkotikahandlare han tidigare gjorde affärer med.

Rasguno, som han kallas populärt, var ledare för den beryktade Norte del Valle-kartellen och sägs ha varit ansvarig för mellan 30-50 procent av alla kokaintransporter till USA innan han greps i Havanna 2004. Drogerna köpte han från vänstergerillan Farc och högermilis, säger han. Kartelledaren har också berättat om hur han mutat poliser, domare, åklagare och högt uppsatta politiker i Colombia för att göra sin smutsiga verksamhet möjlig.

Priset på hans huvud, satt av amerikanska myndigheter, har varit fem miljoner dollar. Småpotatis i förhållande till den enorma förmögenhet som kokainverksamheten inbringat.

Narkotikabrott, pengatvätt och mordförsök är några av åtalspunkterna mot honom.

TT

Mer läsning

Annons