Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Collettes seger över cancern cancern

Annons

Collette, som är född i Burma och bott 14 år i Afrika, hade inte sett snö i hela sitt liv innan hennes man för två år sedan åkte Vasaloppet.

Hon blev så begeistrad att hon genast anmälde sig till Tjejvasan år 2001.

- Men i december fick jag besked att jag hade drabbats av cancer i magen, berättar Collette.

När den första chocken lagt sig, faxade hon till Vasaloppets Hus och frågade om anmälningsavgiften fick vara innestående till 2002, vilket gick bra.

- Jag lovade mig själv att jag skulle kunna åka Tjejvasan i år, berättar Collette över en kopp kaffe hemma hos Britt-Marie Kax-Östensson och Olle Östensson vid Koxvägen i Mora, där Collette och Ian Chrystal hyrt in sig både i år och för två år sedan.

Samma februaridag som flyget skulle gå till Sverige och Tjejvasan i fjol, opererades Collette.

- Det var en stor operation, som pågick i fyra och en halv timmar. Därefter följde sex månaders behandling. När jag satt i väntrummet och väntade på första behandlingen var jag rädd. Men så fick jag se en artikel. Den handlade om en svensk idrottskvinna, Ludmila Engqvist, som fortsatte att träna och tävla trots sin cancer. Det inspirerade mig mycket att kämpa mot min sjukdom och tro att jag också skulle kunna träna igen, trots att jag bara orkade gå 200 meter fyra-fem veckor efter operationen.

Collette Chrystal uppnådde sitt mål och nu ler och ler hon med medalj runt halsen och ett diplom från Tjejvasan, som hon åkte på drygt 4 timmar i lördags.

- Wonderful! Det var en sådan vacker dag och trevlig stämning efter spåret. Och jag ramlade inte en enda gång i utförsbackarna, trots att de andra ramlade både till höger och vänster om mig! säger Collette, förtjust och lite förvånad över att skidäventyret gick så bra. BERIT OLARS

0250-59 24 33

Mer läsning

Annons