Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Claes Mankler överraskade

Annons

Den politiska uppgörelsens alla detaljer är fortfarande inte officiella då den tredje parten, centerpartiet, ännu inte hållit sitt medlemsmöte. Det sker först 4 november.

Men socialdemokrater och miljöpartister sade i går ja till uppgörelsen vid sina respektive medlemsmöten.

- Ja, det blev ett rungande ja och partikamraterna tyckte att vi gjort ett bra jobb med uppgörelsen, säger blivande kommunalrådet Jonny Gahnshag, s.

Han blir givetvis ett av de två kommunalråden och ordförande i kommunstyrelsen. Där tar också Renée Andersson plats liksom Arne Mellqvist och arbetarkommunens ordförande Barbro Ödlund.

Dessa namn var ingen större överraskning men det blev det femte namnet. Vid en sluten omröstning nominerade arbetarkommunen in Claes Mankler som var helt ny på s-listan i valet och som nu hamnar direkt i hetluften.

Valberedningen hade ett annat förslag på femtenamn men medlemmarna ville annorlunda.

Måhända berodde det på att Mankler fick 851 personkryss i kommunvalet och det var mest av alla politikerna.

Kommunstyrelsen byter nu också utskottsorganisation. Det tidigare samhällsutskottet blir utvecklingsutskottet och där blir Jonny Gahnshag ordförande och Arne Mellqvist ledamot för s.

Verksamhetsutskottet blir i fortsättningen allmänna utskottet och dit valdes Renée Andersson, Claes Mankler och Barbro Ödlund. Ordförandeposten tar centern och säkerligen då Dan Westerberg som blir kommunens andra kommunalråd. Han, plus ytterligare en centerpartist lär också ta plats i kommunstyrelsen.

Socialdemokraterna har också ordförandeposten i kommunfullmäktige. På den gör Karl-Erik Pettersson come back. Han innehade posten senast s styrde i Falun och skötte den med bravur. Han var därför ett naturligt val för partiet när han nu ville ställa upp en gång till.

Mp har genom samarbetet en ordinarie plats i kommunstyrelsen och den tar självklart Jan Lindholm. Han blir också ordinarie i utvecklingsutskottet medan partiet i allmänna utskottet bara får en suppleantplats. Den gick till Karin Rosenberg som även blir ersättare i kommunstyrelsen.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons