Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Claes blickar mot framtiden på Fornby

Annons

Efter drygt 20 år på posten som rektor för Fornby folkhögskola tog Karl-Erik Pettersson i vintras ett kliv nedåt på karriärstegen och avslutar sina folkhögskoleår som lärare.

Rektorsmantel uppfylls numera istället av Claes Nilsson som dock inte är någon nykomling i Fornbys lärosalar. Där han, med vissa kortare avbrott, arbetat som lärare sedan 1988 och den senaste tiden också som biträdande rektor.

Några våldsamma revisionistiska idéer är således inte att vänta från Fornbys nye rektor.

- Först och främst är ju Fornby en oerhört välskött folkhögskola, inte minst tack vare Karl-Erik Pettersson, och sedan så fungerar det mesta här utan några stora problem. Skolan är ju dessutom begåvad med en kunnig och engagerad personal och då fungerar det som det ska, säger Claes Nilsson.

Men självklart finns där tankar på utveckling och förändring.

Han betonar dock att allt ska ske i sin egen takt och inte skyndas fram.

Han lyfter fram fyra huvudpunkter för framtiden. Fornby ska:

4 än mer inrikta sin utbildning mot vidare högskolestudier.

4 bli nyttigare för landstinget.

4 bli en viktig utbildningsväg för ungdomar i gymnasieåldern.

4 utveckla samarbetet med andra studieorganisationer.

- Ett exempel på att vi redan nu gör nytta för landstinget är den kurs vi har för personer som på grund av olycka drabbats av hjärnskador. Det är en utbildningsform jag tror kan utvecklas ännu mer. En annan tanke som nu diskuteras är att vi tar hand om miljöutbildningen inom landstinget. Mycket är alltså på gång. Men än en gång, vi går lugnt och försiktigt fram och vi gör definitivt ingenting enbart av lönsamhetsskäl.

När han först fick erbjudandet att bli rektor så tvekade Claes Nilsson först.

Uppbackningen från såväl fackliga organisationer som personal fick dock honom slå till.

- Det känns som ett riktigt hedersuppdrag, konstaterar han i den lummiga trädgårdsmiljön på Fornby.

- Ahh. En underbar miljö. Den är en av Fornbys många goda och starka sidor, säger han och gör en svepande gest med armen.

Härstammar gör Claes Nilsson från Motala och i ungdomsåren ville han bli lärare. Istället hamnade han i Linköping där han i tio år arbetade som fritidsledare. Kärleken förde honom dock till Dalarna där studier på lärarhögskolan tog vid. Praktiken gjordes på Fornby och... ja, på den vägen är det. Att han arbetat som fritidsledare nära ungdomars vardag menar han är en fördel i rollen som rektor.

- Det gör att jag i dag känner ett starkt engagemang för de ungdomar som i dag inte trivs inom gymnasieskolan och som istället kan finna en lämpligare utbildningsform inom folkhögskolornas ramar.

- Tyvärr har folkhögskolorna på senare år fått en stämpel av att vara en "skola för loosers", de ungdomar som till exempel inte klarade trycket på gymnasiet. Men i så fall är jag jävligt stolt över att få vara med och ge dessa ungdomar en andra chans här i livet, avslutar Claes Nilsson, nytillträdd rektor på Fornby folkhögskola.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons