Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Civilkurage som stärker samhället

Annons

En Temo-undersökning, genomförd i maj, visar att 65 procent av oss tror att det kommer att bli sämre ställt med säkerheten i samhället under den närmaste tioårsperioden. Civilförsvarsförbundet är en av flera som arbetar för ett säkrare samhälle. Vi vill samtidigt att samhället ska vara humant. Det gör det nödvändigt att även du bryr dig om säkerheten.

Det ligger närmast tillhands att börja i vardagen. Där händer det mycket. Redan små åtgärder och attitydförändringar kan bidra till viktiga förbättringar av säkerheten. Effekten blir stor när vi är många som ställer upp och "drar vårt strå till stacken". Billigt är det också, både för oss själva och för samhället i övrigt. För den som har tillgång till rätt information, förstås.

Här följer några konkreta exempel på vad alla kan bidra med:

p Visa dina närstående och människor i din omgivning lite mer omtanke. Några vänliga ord kan göra underverk. Det kan också en utsträckt, hjälpande hand göra. Du blir en bättre medmänniska och det ökar säkerheten i samhället.

p Begränsa de olycksrisker som finns i din närhet. Det är oftast enkelt, billigt och tar inte lång tid. De flesta olyckor inträffar i våra hem och under vår fritid och beror ofta på oss själva. Du kan få hjälp med att skaffa dig den kunskap som behövs. Det handlar mer om kunskap än om utrustning.

p Var uppmärksam i vardagen. Flera kommuner har öppnat en Risklinje, dit du kan ringa för att ge uppmärksamhet åt faror i omgivningen. Ditt samtal dit kan innebära att en medmänniska inte råkar illa ut. På www.civil.se finns uppgifter om var Risklinjen finns.

p Reagera - med försiktighet - på sådant som inte är tillåtet eller acceptabelt i samhället. De flesta av oss vet vilka spelregler som gäller. Säg till, säg ifrån! Hjälp den som riskerar att utsättas för brott eller på annat sätt råka illa ut. Du kan åtminstone larma efter hjälp. Lär dig hur larmnumret 112 ska användas.

p Se till att vara förberedd på ett elavbrott. Redan tillgången till en fungerande ficklampa och en radio, som drivs utan el, kan snabbt bli viktiga verktyg som underlättar för dig att klara dig bättre.

Var och en kan på flera enkla sätt medverka till att samhället blir säkrare. Vi kan visserligen inte själva eliminera alla hot och risker, men vi kan definitivt göra mycket för att minska dem. Vi kan dessutom skaffa oss en bättre förmåga att hantera de kvarvarande hoten och riskerna. Det kan tyckas självklart att göra detta, men erfarenheter visar att vi allt för ofta inte bryr oss. Vi väljer att inte se, än mindre att inse.

Det du väljer att göra - eller inte göra - påverkar inte bara din egen säkerhet utan hela samhällets.

ANDERS M JOHANSSON

Mer läsning

Annons