Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Civila lämnar Libanonläger

Annons

I den första större händelseutvecklingen på tre veckor har ett hundratal civila setts lämna den palestinska flyktingstaden Nahr al-Barid i Libanon.

Evakueringen på onsdagen kan innebära en möjlighet för libanesiska armén att gå in i lägret och slå till mot de islamistrebeller som den stridit mot i snart två månader.

Enligt en Fatah-källa fanns militanta medlemmar från Palestinska befrielseorganisationen (PLO) bland de evakuerade.

Tidningar i Beirut har de senaste dagarna rapporterat att armén är nära en sista attack mot de dussintals extrema sunni-islamister som fört skyttegravskrig från lägret. Säkerhetskällor uppgav att armén, som vill få ett slut på konflikten, överväger att gå in i lägret.

Ett arabiskt avtal från 1969 förbjuder libanesiska säkerhetsstyrkor från att gå in i palestinska läger. Avtalet giltighet upphävdes av det libanesiska parlamentet i mitten på 1980-talet men praxis behölls.

Omkring 400 civila, de flesta män, tros befinna sig i lägret under svåra förhållanden. De ska enligt olika organisationer frukta att bli kvarhållna av armén om de lämnar lägret på grund av att de eftersöks för mindre brott, saknar rätt handlingar eller är sjuka, gamla eller funktionshindrade.

Minst 87 soldater, 75 extremister och 43 civila har dödats sedan stridigheternas början enligt Reuters. Armén gick till attack efter det att extremisterna, som har olika nationaliteter, utfört en serie attacker och dödat 27 soldater.

TT

Mer läsning

Annons