Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Cittragruppen" i Grangärde

Annons

B står för Berlinermodellen som tillverkades åren 1934-1957.

Svenska B11-klubben, som sammanslutligen kallas, hade förlagt till årsmöte till Grangärde med en avstickare till Motor- och Nostalgimuseet i Grängesberg.

Att man valde att gästa just våra trakter under veckoslutet hänger ihop med att en av de verkliga eldsjälarna, Glenn Ljung, numera bosatt i Storslätten.

Här sitter han också och knåpar ihop det förnämliga medlemsbladet, "B11-bladet", som går ut till de 500 medlemmarna tio gånger om året och som innehåller läsgodis för cittrafreak. Sannolikt är det den första tidning som haft redaktion i Storslätten.

Det var inte bara de klassiska B11:orna som stod på parad och blänkte utanför museet på söndagsförmiddagen. (Gunnar Dambergs sportvariant blänkte mest.) Glenn far själv omkring i en lila-gul CV2:a som verkar färgsatt av dagiset i Nyhammar, glad och uppseendeväckande.

En sorts bilvärldens Wing Wa.

Gissa om det talades i motortermet på gårdsplanen framför museet innan Nadja Eriksson släppte in hela skocken motornostalgiker.

Inte minst diskuterade man den "hemliga gäst" som medverkade vid lördagens årsmöte, Ingvar Lundström från Ornäs, en gång kartläsare åt rallylegenden Seved "Kroken" Sundberg. Hans motorminnen var mycket uppskattade, inte minst berättelsen om hur "Kroken" konstruerade en cittracab av rent misstag.

Han körde in under ett lastbilsflak vid en rondell i Falun och hyvlade av taket.

-"Kroken" lämnade in bilen för ombyggnad, kortade av den forna B11:an till en unik tvåsitsig "cab", unik i sitt slag, berättar Glenn.

Det är med högtid i rösten Glenn berättar om de olika bilarna som står här. Dambergs blänkande sportberliner som blänker så den nästan förblindar och om stockholmaren Greger Larssons lackmatta "spånkorg" från 1954, som används som bruksbil och rullar dagligen på Stockholms gator.

En någon mindre blank pärla i sammanhanget.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons