Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cirkusyrket - ett balansnummer

Annons

Det är lång kö till minicirkusens verksamhet under ordinarie läsår men i sommarskolan får de flesta som kan och vill plats.

- Vi har förmiddags- och eftermiddagsgrupper och olika teman varje dag från tisdag till torsdag, berättar Ingrid Wikström som är en av tre ledare för dagens sommarskola. Själv har hon sysslat med cirkus i ungefär fyra år och har akrobatik som huvudgren.

- I dag har vi balans som tema och i morgon exempelvis akrobatik. På fredagar får barnen prova på det de tycker är kul.

Det är drygt tio barn i dagens förmiddagsgrupp och efter en ordentlig uppvärmning går de runt och provar på att cykla enhjuling, balansera på ett rör eller gå på lina.

Kanske blir några av de barn som nu provar på cirkuslivet senare medlemmar i minicirkusens uppvisningsgrupp Ludvika Young Stars, där ungefär 50 barn och ungdomar ingår.

Felicia Östlund, 7 år från Ludvika, prövar att gå på lina och tror att hon kanske vill fortsätta med cirkus efter sommarskolan. Rebecka Skogström balanserar fram på linan riktigt bra och tycker inte att det är så svårt med lite stöd från ledaren Cecilia Andersson.

- Jag har prövat på att balansera på rören tidigare, berättar hon.

Markus Eriksson, 6 år och brodern Andreas, 7 år, är från Stockholm men passar på att träna cirkus när de hälsar på mormor och morfar i Ludvika.

- Jag var här förra året också, säger Andreas och berättar att trapesten är det som verkar roligast och enhjulingen det som verkar svårast.

Man kan inte annat än hålla med.

LOVE SVENSSON

Mer läsning

Annons