Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cirkusskola i flygande fläng

Annons

uFör andra året hålls det gratis cirkusskola för sommarlovslediga barn. I cirkuslokalen i Gamla Folkets hus går man på lina, klättrar i rep, cyklar enhjuling och svingar i trapets.

Ledare för cirkusskolan är Ingrid Wikström, 16, Cecilia Andersson, 16 och Sara Lundstedt, 18. Alla tre är med i Ludvika minicirkus och är specialinriktade på akrobatik. Sara Lundstedt gillar sitt sommarjobb.

- Jag får göra något som jag tycker om och så får jag betalt för det.

Den första och andra veckan delas fyradagarskursen in i en förmiddagsgrupp och en eftermiddagsgrupp. Den tredje veckan är det barn från fritids som under två timmar får pröva på cirkuskonsterna, och då är det nya barn varje dag.

Sara, Ingrid och Cecilia har delat in kursdagarna i olika teman. Den här dagen handlar det om luft. Barnen svingar i trapetsen och klättrar i rep. I går var temat balans. Man gick på lina, cyklade enhjuling och lärde sig knep för att hålla balansen. Men för att det inte ska bli köer och deltagarna ska bli sysslolösa håller man inte stenhårt på sina teman, utan blandar aktiviteterna mellan dagarna.

På tisdagseftermiddagen har cirkusskolan åtta elever. De sex flickorna och två pojkarna har spritt ut sig över rummet. En flicka hänger upp och ner i en trapets, noga övervakad av Cecilia Andersson, en annan balanserar koncentrerat på ett rör. Det är liv och rörelse i lokalen.

- Det är lätt med barn, för på en gång kommer de igång och lär känna varandra, säger Sara Lundstedt som tycker att lärarna fått bra respons av barnen, som är glada och visar att de vill prova på sakerna.

Nioåriga Erika Plahn balanserar försiktigt på ett stort vitt klot. Ledaren Ingrid Wikström håller henne i händerna och förklarar att man måste ta små små steg och hålla balansen genom att fokusera blicken på en punkt långt borta.

- Det var jätteroligt men jättesvårt. Jag hade inte tänkt mig att det var så vingligt, säger Erika när hon har hoppat ner från klotet.

Även att gå på rör var kul, tyckte Erika Plahn, som gillar att ha bra balans och kanske är en blivande cirkusartist.

MICHAELA BERG

Mer läsning

Annons